Weiders Farmasøytiske A/S

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Weifa 001.jpg

Weiders Farmasøytiske A/S eller Weifa, ble etablert i februar 1940 av cand.pharm. Olaf Weider. Hovedkontoret er i Haus­manns­gaten i Oslo.

Et produkt som var med helt fra starten var Weifa C - nypeekstrakt med innsamlede nyper som råvare. Bedriften etablerte seg i 1949 i Kragerø. 1950-årene ble valmuens år med produksjon og ekstraksjon av folkodein. All produksjon ble flyttet til Kragerø i 1963. Det var også eksport med anbudsleveringer til UNICEF og WHO. I 1969 var bedriften først i Europa med å introdusere L-dopa, fra norsk råstoff.

Weifa etablerer seg etter hvert ute i verden, og ca. 20 land har eller har hatt Weifa-representasjon. I dag har Weifa også fabrikk i Malaysia som produserer legemidler for det asiatiske markedet. Kjente preparater er Paracet og Paralgin forte. Weifa er også en stor leverandør av metformin.

I 2015 ble Weifa kjøpt opp av svenske Karo Pharma og splittet i to. Oslo-kontoret til Weifa er nå Karo Pharma, og de markedsfører fremdeles Paracet og Ibux under de kjente Weifa-handelsnavnene. Vistin Pharma kjøpte Weifas to produksjonsanlegg i Kragerø. De eier og driver fortsatt anlegget i Sannidal rett utenfor Kragerø, der de produserer metformin. I 2017 solgte de det andre anlegget til australske TPI Enterprises som nå har skiftet navn til Palla Pharma. I Norge har selskapet fått navnet TPI Norway.

Eksterne lenker