Verdens farmasøytdag

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
WPD LOGO.jpg
Halil Tekiner i Polen 2017
Foto: Nina Aldin Thune

Verdens farmasøytdag, World Pharmacists Day, er 25. september og skal fokusere på farmasøyten og dennes oppgaver i samfunnet, farmasøytens yrkesrolle. Farmasøyter over hele verden bruker sin kompetanse om legemidler for å sikre at de blir brukt riktig. FIP har hvert å siden starten laget et tema for dagen. Ideen om å feire en farmasøytdag kom fra en tyrkisk farmasøyt i 2009.

Om dagen

Council meeting under FIP-kongressen i Istanbul, Tyrkia i 2009 foreslo den tyrkiske farmasøytiske forening at en årlig skulle feire en World Pharmacists Day, som skulle være 25. september den dagen FIP, International Pharmaceutical Federation, ble grunnlagt i 1912.

Dette forslaget ble enstemmig godkjent av generalforsamlingen og siden 2010 har World Pharmacists Day blitt koordinert av FIP og feiret gjennom involvering av medlemsorganisasjonene, enten med strukturerte, utbredte kampanjer eller småskala prosjekter. Hvert år har et nytt tema som er utviklet for å vise farmasøytene og apotekets positive helsepåvirkning. Dette prosjektet støtter direkte en av FIPs sentrale strategiske mål - å «fremme apotekspraksis på globalt nivå». Ved å oppmuntre og støtte FIP-medlemsorganisasjoner til å delta på Verdens farmasøytdag øker FIP ikke bare med oppmerksomheten om farmasøytens rolle i helsetjenester, men fremmer også denne rollen gjennom økt samfunnsengasjement på nasjonalt og lokalt nivå.

Bakgrunn

Halil Tekiner under kongressen i Polen 2017
Foto: Bjarne Thune
Fra FIPs stiftelse 25 september 1912 i Haag
Sitat “It is a pity that we do not have one common day for pharmacists and pharmaceutical scientists during which we can celebrate our profession together throughout the world. Therefore, here, I humbly suggest that we come together to celebrate an International Pharmacy Day on September 25. (...) It is my sincere wish that this humble proposal be considered by the relevant authorities before the Federation’s [FIP’s] centennial in 2012. Sitat
Halil Tekiner

Tyrkia hadde en nasjonal farmasøytdag , og Halil Tekiner ble spurt om å skrive en artikkel om dette før FIP-kongressen i Istanbul i 2009. Han ble nyskjerrig på om andre også feiret en slik dag og begynte å undersøke saken.

I Tyrkia hadde en feiret sin nasjonale farmasøytdag, 14 mai, siden 1968, og den inkluderte en rekke arrangement som undervisning, konferanser, helse promoterende aktiviteter etc. Denne dagen hadde også farmasøytene en mulighet til å slippe til i media og nå frem til et større publikum. For tyrkiske farmasøyter var dagen lik «Nyttår».

Tekiner fortsatte sine undersøkelser og fant at noen land hadde farmasirelaterte dager og uker under forskjellige navn, men dette var arrangement som fokuserte på pasienter, studenter og farmasøytisk industri. Ingen av dem fokuserte på farmasøyten.

FIP kunne opplyse om at det ikke fantes noen internasjonal farmasøytdag som feiret profesjonen. Tekiner syns dette var trist og forslo at 25 september var en passende dag siden det var på denne datoen FIP ble stiftet i 1912 i Haag. Han spurte Turkish Pharmacist` Association, TPA om de kunne støtte forslaget og fremme det. Han ville også at farmasihistorikerene skulle bli interessert og hadde samtaler med mange inkludert Afife Mat, Gregory Higby og Jacques Gravé som var president i FIP Working Group on the History of Piarmacy for å spørre dem om de hadde kommentarer eller forslag. Forslaget ble godt mottatt av FIP og ble diskutert på generalforsamlingen i Istanbul 3-8 september 2009. Siden 2010 er dagen blitt feiret internasjonalt.

Tema

Verdens farmasøytdag 2015.jpg
 • 2010 - Safety first with medicines, ask your pharmacis
 • 2011 - I am your most accessible healthcare provider I am a driving force behind discovering new medicines I am the key that unlocks all you need to know about your medicines I am with you in sickness and in health
 • 2012 - Pharmacists – Your partners in using medicines responsibility.
 • 2013 - Pharmacists – simplifying your medicines use, no matter how complex.
 • 2014 - Access to pharmacists is access to health
 • 2015 - Pharmacist: Your Partner in health
 • 2016 - Pharmacists: Caring for You
 • 2017 - From research to health care: Your pharmacist is at your service
 • 2018 - Pharmacists are your medicines experts
 • 2019 - Safe and effective medicines for all
 • 2020 - Transforming global health
 • 2021 - Pharmacy: Always trusted for your health

Litteratur

Eksterne lenker