Tabletter

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Tablettmaskin på Norsk Farmasihistorisk Museum
Foto: Nina Aldin Thune
Tablettmaskin fra Svaneapoteket i Bergen
Foto: Nina Aldin Thune

Tabletter , tablettaeer den mest vanlige legemiddelformen. En tablett er beregnet til peroral bruk og inneholder legemidler i dosert mengde. Tabletter er den vanligste legemiddelformen, og fordelen med dem er at de hat god holdbarhet, krever liten plass, egner seg til masseproduksjon og er rimelig å produsere.

Egenskaper

Tabletter er til peroral bruk og inneholder legemidler i dosert mengde beregnet slik at de kan frigjøres raskt og absorberes fra magesekk og/eller tarm, eller for at de skal virke lokalt i magesekken og/eller tarmen. I hovedsak skjer absorpsjon fra tynntarmen. Disse tablettene framstilles vanligvis ved komprimering og kan være forsynt med overtrekk. Tabletter som skal løses opp i vann før de tas og som ikke er brusetabletter, betegnes som oppløselige tabletter.

I magesekken vil tabletten oppløses til små korn når den kommer i kontakt med væske. Et av hjelpestoffene, stivelsen, som også kalles sprengmiddel, gjør at tabletten oppløses raskere fordi stivelseskornene trekker til seg væske og sveller. Etter hvert vil legemidlet løsne fra hvert enkelt korn, absorberes gjennom tarmveggen og over i blodbanen. Frigjøringen av virkestoff skjer raskest når tabletter tas med rikelig drikke, helst vann. Om tabletten ikke blir tatt sammen med væske kan den sette seg fast i spiserøret, eller i verste fall gi etseskader.

Historie

Tabletten hadde en forløper Terra Sigillata Terea sigillata som betyr forseglet jord og som var kjent i gresk medisin. Moderne tabletter er kjent fra 1843.

Fremstilling

Tabletter fremstilles vanligvis ved komprimering av en pulverblanding. Pulverblandingen inneholder aktive substanser og hjelpestoffer. De vanligste hjelpestoffene er fyllstoff, bindemiddel, sprengmiddel og smøremiddel. Tabletter lages ved å komprimere pulver i en tablettmaskin, og prosessen foregår svært raskt. Pulveret må renne fritt uten å klumpe seg. Det er dessuten viktig at pulverblandingen alltid er jevn, slik at alle tabletter inneholder de samme stoffene i riktig mengde. Når pulveret komprimeres til tabletter er det også viktig at de ikke setter seg fast i tablettmaskinen. En rekke hjelpestoffer bidrar til å unngå disse problemene.

Tabletten består av virkestoffet sammen med hjelpestoffer, ofte melkesukker og stivelse. Pulverblandingen blir forarbeidet til en kornet masse, et granulat, som komprimeres til tabletter. Hensikten med hjelpestoffene er at de skal være fyllstoff og binde sammen tabletten, gjøre den glattere på overflaten, og lette oppløsningen av tabletten i magesekken eller tarmen.


<videoflash>7ISIyWy4W1c</videoflash>

Tabletttyper

Eksterne lenker