Sevilla 2020

Farmasihistorie fagwiki
Revisjon per 9. jan. 2020 kl. 23:32 av Nina (diskusjon | bidrag)
Hopp til: navigasjon, søk
Seville panorama.jpg
Sevilla 006.jpg
Sevilla 007.jpg

Sevilla 2020

Vi vil gjerne oppleva medisin- og farmasihistorie, tapas, flamenco, minne etter maurarane, minne etter Christopher Columbus og oppdaginga av sjøvegen til Amerika, vakre kyrkjer, slott og hagar, appelsintre, jødekvarteret.

Sevilla er Spanias fjerde største by (ca.700.000) og er hovudstad i landsdelen Andalucia heilt sør i landet. Sevilla er kjend for appelsinar, flamenco, tapas, tyrefekting, sol og alle minna som finst att etter maurisk styre. Sevillas historie strekkjer seg 2000 år attende i tid. Byen vart grunnlagd av romarane som hamn ved Guadalquivir-elva. Etter Romarrikets fall fylgde ein periode under visigotarane, og Sevilla fikk namnet Hispalis og opplevde kraftig vekst.

Som resten av den iberiske halvøy, var Sevilla under muslimsk styre i 400 år, fram til 1492, før maurarane vart fordrivne av dei kristne. Den muslimske epoken er det framleis tydelige spor av i Sevilla. I 1492 oppdaga Christopher Colombus Amerika, og det vart eit sterkt oppsving for byen, som vart tildelt eksklusiv handelsrett med det nye kontinentet. Sevilla utvikla seg raskt til å bli ein av dei rikaste og flottaste metropolane i heile Europa, og det vart bygt ei rad vakre renessansepalass og kyrkjer som vi framleis kan sjå. Innbyggjartalet firedobla seg over ein hundreårsperiode, og 1500-tallet var ein gullalder i Sevillas historie. 1600-tallet vart derimot eit kraftig tilbakeslag. Ein pest utrydda halvparten av innbyggjarane, og posisjonen som hamneby vart svekka ved at Guadalquivir-elven tørka inn og vart for grunn til at dei stadig større handelsskipa kunne flyta. På 1800-tallet vaks byen ytterlegare. Bruer vart bygde over elva, og bymurane vart rivne. Sevilla fekk hard medfart under den spanske borgarkrigen på 1930-tallet, men ein ny opptur kom i 1992, då Sevilla var vertsby for den internasjonale teknologimessa Expo '92 og 500-årsjubileet for Colombus berømte Atlanterhavskryssing. Dette førte til ei radikal betring av byens infrastruktur og turistfasilitetar. Sevilla er i dag Spanias fjerde største by, etter Madrid, Barcelona og Valencia. Byen har ca. 700 000 innbyggjarar, og er hovudstaden i landsdelen Andalucia. Ikkje gløym at namnet uttalast som Sevija, og ikkje med bokstaven L som Sevilla blir skrive.

Som turist vil du antagelig oppholde deg mesteparten av tiden i de tre mest sentale bydelene Centro, El Arenal og Barrio de Santa Cruz, og først og fremst i sistnevnte.

Sevilla

Byvåpen
Sevilla 004.jpg
Macarena).jpg
Barrio de Santa Cruz

eller bare Santa Cruz i dagligtale, er det som var Sevillas jødekvarter på 1200 og 1300-tallet. Området har i stor grad bevart sitt middelalderske utseende. Santa Cruz inkluderer byens fremste landemerke, den storslagne gotiske katedralen, og palasskomplekset Alcazar, og disse er byens fremste turistattraksjoner. Men selv uten disse er Santa Cruz en svært sjarmerende bydel og en severdighet i seg selv. Området øst for katedralen er en labyrint av trange og krokete brosteinsgater mellom gamle kirker og hvite hus med jernporter. Her er det svalere enn i resten av byen, noe som er godt å vite når sommerheten står på som verst. Klimamessig har Sevilla den uoffisielle europeiske varmerekorden gjennom tidene; i 2003 ble det registrert en temperatur rundt 46 grader. Innimellom kommer du til idylliske små torg med uterestauranter, fontener og rader med appelsintrær som bugner av frukt. Her ligger også parken Jardines de Murillo, med sine gamle tykke trær, fontener og en høy dobbelsøyle med en løve og inskripsjonen «1492» til minne om oppdagelsen av Amerika og Christopher Colombus. Og rett nord for denne ligger plassen Plaza de Santa Cruz, som domineres av et stort jernkors, konstruert i 1692. Santa Cruz yrer av bodegas, tapasbarer og cervecerias, og du finner suvernirbutikker som selger alt fra capser til flamencokjoler på nesten hvert hjørne. Dette er som sagt turistenes område. På kveldstid og nattestid forvandles Santa Cruz til Sevillas utelivsområde, men igjen, først og fremst for de mange turistene.

El Arenal

Santa Cruz avgrenses i vest av Sevillas hovedgate Avenida de la Constitución hvor byens eneste trikkelinje går. Vest for denne finner du bydelen El Arenal. Dette var Sevillas havneområde under gullalderen, inntil elven ble for grunn og havnen flyttet lenger sør. El Arenal ligger ved elven Guadalquivir som har en hyggelig elvepromenade langs gaten Paseo de Cristóbal Colón, som er det spanske navnet på Colombus. I El Arenal ligger også noen av Sevillas fremste severdigheter. Byens tyrefektingsarena er landets viktigste etter Madrids, og også en av de eldste som fortsatt er i bruk. Like sør for denne ligger Gulltårnet, Torre del Oro, med en 800 år lang og interessant historie. I dag huser tårnet Sevillas Sjøfartsmuseum.

Centro

Nord for katedralen ligger Sevillas sentrumsområder, med det selvforklarende navnet El Centro. Midtpunktet er byens rådhus, Ayuntamiento, med torgene Plaza Nueve og Plaza de San Francisco på hver side. Her starter også Sevillas fremste shoppinggater, først og fremst gågaten Calle Sierpes (Slangegaten) og parallellgatene Calle Tetuán og Calle Velazquez, som strekker seg nord til Plaza del Duque. Like øst for disse ligger Plaza Salvador, som med sine mange restauranter og cervecerias alltid summer av lystige spanjoler. Her lå forumet i det gamle romerske Sevilla. Et par kvartaler lenger øst ligger Plaza Alfalfa, hvor byens ungdommer gjerne samler seg på kveldene og i helgene. Her er det også mange barer og tapasbarer. På Plaza Pilates i Centro finner du en annen av Sevillas attraksjoner, 1500-talls palasset med tilnavnet Pilatus' Hus (Casa de Pilates). Palasset har en arabiskinspirert borggård med fontener og romerske statuer, med buede søyleganger og gotiske balustrader.

Triana

Av andre bydeler av interesse kan vi nevne Triana, som ligger på andre siden av elven vis-a-vis El Arenal. Triana regnes som flamencoens fødested, og flamenco er fortsatt populært her. Mange av byens unggutter lærer seg å spille spansk gitar, mens jentene lærer seg å danse flamenco. Bydelen er også kjent for sine mange keramikkverksteder og håndtverksutsalg. Triana var opprinnelig et arbeiderstrøk hvor sigøynere holdt til, men i det siste har området blitt mer trendy og boligprisene har skutt i været. Legg merke til den vakre broen Puente Isabell II som forbinder Triana med El Arenal. Den ble konstruert mellom 1845 og 1852, og kalles ofte Puente de Triana i dagligtale.

Macarena

Nord for Santa Cruz ligger Macarena, også det et arbeiderstrøk som er mest kjent for kirken som huser Sevillas hellige statue, Håpets jomfru fra 1500-tallet (Nuestra Señora de la Esperanza de la Macarena). Bydelen avgrenses i nord av den lengste resterende delen av bymurene som en gang omkranset gamle Sevilla. Her ligger også Andalucias parlament, og Universitetet i Sevilla. Få også med deg Calle Feria, hvor det har blitt arrangert markeder i hundrevis av år, i alle fall siden 1100-tallet.

Isla de la Cartuja

Til slutt i vårt sentrumsbilde nevner vi Isla de la Cartuja, en øy i Guadalquivir-elven like nordvest for sentrum. Dette området huset den store teknologimessen Expo '92, men i dag er det største trekkplasteret den store fornøyelsesparken Isla Magica, som holder åpent fra april til oktober. Her ligger også Sevillas store olympiske Stadion, et moderne kunstmuseum og klosteret hvor Colombus satt og planla sin store ferd vestover.

Córdoba

Cordoba Mezquita (panorama2).jpg
Byvåpen
Córdoba 001.jpg
Córdoba 002.jpg

Córdoba er en by med omtrent 325 000 innbyggere sør i Spania. Byen ble grunnlagt av fønikerne og etter hvert innlemmet i Romerriket. Córdoba er provinshovedstaden i provinsen med samme navn. Flere steder i Amerika har også det samme navnet.

I løpet av 400-tallet ble Den iberiske halvøy (dagens Spania og Portugal) bosatt av en rekke ulike innvandrende folk, blant annet germanere som vestgotere, vandaler og alaner. I 711 krysset arabiske og berbiske styrker Gibraltarstredet (Gibraltar, fra Djebel al-Tarik, arabisk for «Tariks klippe») og erobret raskt og uten større motstand store deler av dagens Spania. En arabisk fyrste, Abd al-Rahman I (den siste overlevende fra det styrtede umajjad-kalifatet i Damaskus) opprettet i 756 et emirat i den mauriske/muslimske delen av dagens Spania, det vil si det som gikk under navnet al-Andalus og som omfattet langt mer enn dagens Andalucía.

Byen Córdoba fikk en sentral plassering i al-Andalus. Med inspirasjon og kunnskap hentet fra datidens viktigste arabiske kulturbyer, Bagdad og Damaskus, vokste Córdoba raskt og ble et sentralt senter for filosofi, matematikk, språk, geografi og kultur og vitenskap generelt. Den arabiske filosofen ibn-Rushd (latinsk navn Averroës) var en av dem som sørget for at Aristoteles ble kjent for kristne teologer i Europa. Den jødiske tenkeren Moses ben-Maimon (Maimonides) levde og virket også i Córdoba i mange år, inntil han ble jaget fra byen. Men den lille synagogen han tilhørte står der fremdeles. Til tross for korte perioder der kristne og jøder ble undertrykket eller forvist fra Córdoba, levde muslimer, kristne og jøder fredelig sammen her i lange perioder. I løpet av 1200-tallet ble Córdoba erobret av de kristne, og da jødene og muslimene i 1492 ble nektet opphold i Isabella og Ferdinands (Los Reyes Católicos) Spania, var de fleste av dem allerede flyttet fra Córdoba.

Omkring år 1000 var byen den største i Europa og en av de mest utviklede. Folketallet var trolig godt over hundre tusen, kanskje så mye som 500 000, på samme tid hadde London og Paris 20 000-30 000 innbyggere, og Roma hadde 30 000-40 000. Av europeiske byer var bare Palermo i emiratet Sicilia i samme størrelsesorden.[1] Noen kilder hevder at byen omkring år 1000 hadde så mye som 1 million innbyggere.[2] Den hadde gatelys, springvann, kloakk og et bibliotek med 400 000 bind. Sylvester II oppholdt seg, før han ble pave, i Cordoba der han blant annet lærte arabisk språk og arabisk matematikk.[3] Omkring år 1200 hadde folketallet falt til 60 000.

På 500- eller 600-tallet bygget innvandrede visigotere en nokså liten steinkirke på plassen der La Mesquita står i dag. Ruiner av denne tidlige kirken er delvis gjenfunnet og kan sees av de besøkende. Da araberne/berberne erobret byen på 700-tallet ble den enkle steinkirken revet, og Abd al-Rahman startet i 780 byggingen av den store moskeen som ble ferdigstilt litt før år 1000. Med sine imponerende og luftige bueganger er La Mezquita blant Spanias vakreste, største og best bevarte bygg fra denne tiden. Da byen ble gjenerobret av de kristne på 1200-tallet, innså den nye herskeren hvor enestående moskeen var. Det ble bestemt å la den stå – for det meste som den var. I stedet for å rive den ned, slik det ble gjort i stor skala i denne perioden, ble det først bygget et relativt enkelt kapell inne i moskeen. Senere ble det bygget en katedral – også den midt inne i moskeen, og ferdigstilt i barokk tid.

I Córdoba finner man også ellers noen av Spanias best bevarte byggverk og monumenter i såkalt mudéjar-stil: En blanding av muslimsk, kristen og jødisk arkitektur.

 1. Moské-katedralen La Mesquita

Dette er en av Córdobas mest berømte severdigheter, så reis hit tidlig for å unngå folkemengdene. Bygningen består av en katedral inne i en moské og de imponerende og luftige buegangene er et syn for øyet.

 1. Alcázar

Det vakre spanske slottet Alcázar har flotte, svært velholdte hager med glitrende dammer og et maurisk badehus. Det er et nydelig sted å besøke på en varm dag, og inngangen til eiendommen og slottet koster 4.50 EUR.

 1. Den romerske broen i Córdoba

Bygget tidlig i det første århundre f.v.t er denne broen over elven Guadalquivir en imponerende vitnesbyrd for romersk ingeniørkunst. Kryss broen eller ta bra bilder fra sørsiden!

 1. Calahorra-tårnet

Denne befestede porten ligger i den historiske delen av Córdoba og ble originalt bygget for å beskytte den romerske broen. For kun 4.50 EUR får du adgang til museet hvor du kan bli bedre kjent med Córdobas spennende historie.

 1. Det romerske templet i Córdoba

Konstruksjonen av dette templet begynte under Keiser Claudius og tok hele 40 år! Bygget eksklusivt i marmor var det en gang det flotteste templet i imperiet!

 1. San Pedro

Denne basilikaen ligger midt på en vakker plass i nabolaget med samme navn. Det er fullt av bra restauranter i nærheten og området syder av liv om kvelden.

 1. Palacio de la Merced

Denne forseggjorte barokke bygningen er vårt siste tips på sightseeingrunden, men den er kanskje også det aller beste. Dette er virkelig en arkitektonisk perle som det er verdt å se. Ikke gå glipp av hagene!

Program

Kart Andalusia.jpg
Torsdag 24.sept.

Avreise frå Flesland. Mellomlandingar Innsjekking på hotellet Byvandring i Sevilla ? Ved sein start rekk vi ikkje det. Fellesmiddag på hotellet

Fredag 25.sept.

El Alcazar, Katedralen i Sevilla med gravmelet til Columbus, Giralda, i alt 3 timar Felleslunsj Flamenco tour & life show/flamencomuséet ope: 10 – 19, show: 17, 19, 20.45, 22.15 Museumsbesøk 45 – 60 min, show 60 min. Middag på eiga hand

Laurdag 26.sept.

Córdoba, busstur (så trøytte bein kan få ein kvil) Felleslunsj Middag på eiga hand

Sundag 27.sept.

Farmasihistorisk museum Sevilla v/ Antonio Ramos Carillo Felleslunsj Byvandring? Parque de Maria Louisa? Fellesmiddag/festmiddag i Sevilla

Måndag 28.sept.

Føremiddag til fri disposisjon, avhengig av tidleg eller sein avreise Avreise frå Sevilla

Mulige interessante steder

 • Velazquez senter er i et gammelt hospitale/eldrehjem
 • Hospital de la Caridad som er full av kunst - begge har et "medisinsk-historisk" tilknytting.

Planlegging

Maksimumstal deltakarar?

Fly Bergen – Sevilla – Bergen? SAS, KLM? Tidleg start frå Flesland eller sein start ? Ved sein start får vi lite ut av torsdagen. Tre fly?

 • 3-stjerners hotell nær våre aktivitetar: Hotel Palace Sevilla / Las Casas Des Los Mercaderes
 • Reiseoperatør : Norsk tur, Kristiansand, tlf.:38 12 03 20
 • Flyreise Bergen – Sevilla – Bergen
 • Overnatting hotell i Sevilla 4 netter, torsdag 24.sept – måndag 28.sept 2020-01-06
 • Buss Sevilla flyplass til hotell torsdag 24.sept
 • Buss hotell til Sevilla flyplass måndag 28.sept
 • Buss tur/retur Córdoba laurdag 26.sept
 • Transport til Farmasihisorisk museum

Eksterne lenker