Forskjell mellom versjoner av «Sevilla 2020»

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
(Planlegging)
 
(12 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 5: Linje 5:
 
[[Fil:Sevilla 007.jpg|thumb]]
 
[[Fil:Sevilla 007.jpg|thumb]]
 
'''[[Sevilla]] 2020'''
 
'''[[Sevilla]] 2020'''
 
Vi vil gjerne oppleva medisin- og farmasihistorie, tapas, flamenco, minne etter maurarane, minne etter Christopher Columbus og  oppdaginga av sjøvegen til Amerika, vakre kyrkjer, slott og hagar, appelsintre, jødekvarteret.
 
  
 
Sevilla er Spanias fjerde største by (ca.700.000) og er hovudstad i landsdelen Andalucia heilt sør i landet. Sevilla er kjend for appelsinar, flamenco, tapas, tyrefekting, sol og alle minna som finst att etter maurisk styre.   
 
Sevilla er Spanias fjerde største by (ca.700.000) og er hovudstad i landsdelen Andalucia heilt sør i landet. Sevilla er kjend for appelsinar, flamenco, tapas, tyrefekting, sol og alle minna som finst att etter maurisk styre.   
Linje 43: Linje 41:
 
Her ligger også Sevillas store olympiske Stadion, et moderne kunstmuseum og klosteret hvor Colombus satt og planla sin store ferd vestover.
 
Her ligger også Sevillas store olympiske Stadion, et moderne kunstmuseum og klosteret hvor Colombus satt og planla sin store ferd vestover.
  
==Córdoba==
+
===Attraksjonar i Sevilla===  
[[Fil:Cordoba Mezquita (panorama2).jpg|thumb|center|1000px|]]
+
 
[[Fil:Córdoba våpen.jpg|thumb|Byvåpen]]
+
;Catedral de Sevilla
[[Fil:Córdoba 001.jpg|thumb|]]
+
Katedralen (Catedral de Sevilla) med grava til Kristoffer Kolumbus, Giralda, Iglesia colegial del Salvador.
[[Fil:Córdoba 002.jpg|thumb|]]
+
Sevillas fremste landemerke og blikkfang er den enorme og storslegne katedralen. Dette er verdas største gotiske katedral, som har sine røter frå slutten av 1100-tallet, då arabarane bygde byens hovudmoské her. Du kan framleis sjå den indre hagen, Patios de los Naranjos eller Appelsinhagen, med ei fontene frå 400-talet. Katedralens imponerande 98 meter høge klokketårn (Giralda) var eigentleg moskeens minaret.
Córdoba er en by med omtrent 325 000 innbyggere sør i Spania. Byen ble grunnlagt av fønikerne og etter hvert innlemmet i Romerriket. Córdoba er provinshovedstaden i provinsen med samme navn. Flere steder i Amerika har også det samme navnet.
+
Dagens struktur vart bygd i perioden 1434-1517. Inne i katedralen er òg den siste kvilestaden til Christopher Colombus, eller Cristóbal Colón, som han heiter her.
 +
Katedralen kan besøkjast mellom 09.30 til 16.00 måndag til laurdag (11.00 til 17.00 på vinteren), og frå 14.30 til 18.00 på sundager. Inngang rundt 60 kroner.
 +
Adresse: Plaza del Triunfo
 +
 
 +
Historia til kyrkja Iglesia del Salvador byrjar på 900-talet, og opp gjennom åra har ho vorte påverka frå mange hald når det gjeld både det arkitektoniske og det religiøse.
 +
Du vil kunna finna romerske, visigotiske og muslimske element i dagens bygning, som generelt er influert av barokken. Der er 14 altertavler og ein skulptur av Martínez Montanés.
 +
Fellesbillett til Salvador og katedralen,
 +
 
 +
;Alcázar
 +
Like sør for katedralen er inngangen til Sevillas kongelige palasskompleks, Reales Alcázares. Dette vart bygd på 1300-talet for dei katolske kongane Alfonso X og Pedro I, sjølv om det ser temmeleg arabisk ut i utforming og arkitektur. Ikkje minst pga sine mange borggardar, søyler og fontener. Forklaringa er dei mauriske byggmeistrane.
 +
Sjølv om du kunne brukt timesvis i palassa, bør du òg få med deg dei vakre og velhaldne hagane, med sine labyrinthekkar, appelsintre og utsmykte fontener. Ope frå 09.30 til 19.00 tirsdag til laurdag (til 1700 om vinteren), og frå 09.30 til 17.00 (13.30 om vinteren) sundager. Inngang cirka 55 kroner.  
 +
Adresse: Plaza del Triunfo
  
I løpet av 400-tallet ble Den iberiske halvøy (dagens Spania og Portugal) bosatt av en rekke ulike innvandrende folk, blant annet germanere som vestgotere, vandaler og alaner. I 711 krysset arabiske og berbiske styrker Gibraltarstredet (Gibraltar, fra Djebel al-Tarik, arabisk for «Tariks klippe») og erobret raskt og uten større motstand store deler av dagens Spania. En arabisk fyrste, Abd al-Rahman I (den siste overlevende fra det styrtede umajjad-kalifatet i Damaskus) opprettet i 756 et emirat i den mauriske/muslimske delen av dagens Spania, det vil si det som gikk under navnet al-Andalus og som omfattet langt mer enn dagens Andalucía.
+
;Archivo General de Indias
 +
Også like ved katedralen ligger Archivo General de Indias, som er det spanske imperiets hovudarkiv med kart og dokument frå koloniseringa av Den Nye Verda. Her er over 80 millionar sider i nesten ni kilometer med bokhyller, med personlege, handskrivne rapportar frå Colombus, Pizarro og Cortes.
 +
Du finn kart over dei nye koloniane og den berykta bulletinen frå den korrupte pave Alexander VI som delte verda i to mellom Spania og Portugal i 1493.  
 +
Adresse: Plaza del Triunfo
  
Byen Córdoba fikk en sentral plassering i al-Andalus. Med inspirasjon og kunnskap hentet fra datidens viktigste arabiske kulturbyer, Bagdad og Damaskus, vokste Córdoba raskt og ble et sentralt senter for filosofi, matematikk, språk, geografi og kultur og vitenskap generelt. Den arabiske filosofen ibn-Rushd (latinsk navn Averroës) var en av dem som sørget for at Aristoteles ble kjent for kristne teologer i Europa. Den jødiske tenkeren Moses ben-Maimon (Maimonides) levde og virket også i Córdoba i mange år, inntil han ble jaget fra byen. Men den lille synagogen han tilhørte står der fremdeles. Til tross for korte perioder der kristne og jøder ble undertrykket eller forvist fra Córdoba, levde muslimer, kristne og jøder fredelig sammen her i lange perioder. I løpet av 1200-tallet ble Córdoba erobret av de kristne, og da jødene og muslimene i 1492 ble nektet opphold i Isabella og Ferdinands (Los Reyes Católicos) Spania, var de fleste av dem allerede flyttet fra Córdoba.
+
;Velázquez-senteret
 +
Hospital de Venerables Sacerdotes, (Ærverdige prestars sjukehus) er ein barokk 17th-tals bygning som i praksis fungerte som prestebustad. I dag hyser bygget Velázquez-senteret, tileigna den velkjende målaren Diego Velázquez. Vi finn denne bygningen på Plaza de los Venerables, nær katedralen og Alcázar.  
 +
Adresse: Plaza de los Venerables.
  
Omkring år 1000 var byen den største i Europa og en av de mest utviklede. Folketallet var trolig godt over hundre tusen, kanskje så mye som 500 000, samme tid hadde London og Paris 20 000-30 000 innbyggere, og Roma hadde 30 000-40 000. Av europeiske byer var bare Palermo i emiratet Sicilia i samme størrelsesorden.[1] Noen kilder hevder at byen omkring år 1000 hadde så mye som 1 million innbyggere.[2] Den hadde gatelys, springvann, kloakk og et bibliotek med 400 000 bind. Sylvester II oppholdt seg, før han ble pave, i Cordoba der han blant annet lærte arabisk språk og arabisk matematikk.[3] Omkring år 1200 hadde folketallet falt til 60 000.
+
;Torre del Oro (Gulltårnet)
 +
Dette var opprinneleg eit arabisk vakttårn som stod på eit hjørne av bymuren 1200-tallet, med utsyn over elva. Namnet stammar frå tida då conquistadorane lagra gull frå Amerika her, og toppen av tårnet skal ha vore dekt med gullfliser. Tårnet har òg vore brukt som hamnekontor, kapell, fengsel og krutlager.
 +
I dag kan du besøkja Sevillas sjøfartsmuseum her, der du kan sjå gamle kart, dokument, antikke gjenstandar og modellar av båtar frå Spanias stolte marine historie. Inngangspengar? Ope 10.00 til 14.00, stengt måndagar.  
 +
Adresse: Paseo de Cristóbal Colón
  
På 500- eller 600-tallet bygget innvandrede visigotere en nokså liten steinkirke på plassen der La Mesquita står i dag. Ruiner av denne tidlige kirken er delvis gjenfunnet og kan sees av de besøkende. Da araberne/berberne erobret byen på 700-tallet ble den enkle steinkirken revet, og Abd al-Rahman startet i 780 byggingen av den store moskeen som ble ferdigstilt litt før år 1000. Med sine imponerende og luftige bueganger er La Mezquita blant Spanias vakreste, største og best bevarte bygg fra denne tiden. Da byen ble gjenerobret av de kristne på 1200-tallet, innså den nye herskeren hvor enestående moskeen var. Det ble bestemt å la den stå – for det meste som den var. I stedet for å rive den ned, slik det ble gjort i stor skala i denne perioden, ble det først bygget et relativt enkelt kapell inne i moskeen. Senere ble det bygget en katedral – også den midt inne i moskeen, og ferdigstilt i barokk tid.
+
;Maestranza Tyrefektingsaren
 +
Sjølv om mange skandinavar tek avstand frå tyrefekting, er denne folkeforlystelsen djupt inngrodd i kulturen i Andalucia, og dei beste tyrefektarane er superstjerner og A-kjendisar i Sevilla. Tyrefekting kan være ei temmelig blodig affære, så eit alternativ kan vera å ta ei guida omvising på arenaen og I muséet i samme bygg. Disse startar kvart 20. minutt.
 +
Sevillas tyrefektararena er ein av dei eldste og mest prestisjefylte i heile Spania, med plass til rundt 14000 tilskodarar. Den vart påbyrja i 1761 og ligg ved elva i El Arenal.  
 +
Adresse: Paseo de Cristóbal Colón
  
I Córdoba finner man også ellers noen av Spanias best bevarte byggverk og monumenter i såkalt mudéjar-stil: En blanding av muslimsk, kristen og jødisk arkitektur.
+
;Museo de Bellas Artes
 +
Sevillas kunstmuseum, ligg i eit gammalt kloster, opna så tidleg som i 1835. Her får du full innføring i spansk kunst, og alle dei gamle mestrane som Goya, Murillo og Ribera er representerte. Inngangsbilletten kostar rundt 15 kroner for ikkje-EU-borgarar, ope alle dagar unntatt måndag.
 +
Adresse: Plaza del Museo 9
  
===Verd å se===
+
;Macarenabasilikaen og restar av bymuren
# Moské-katedralen La Mesquita
+
Denne kyrkja i Macarena-distriktet nord for Sevillas sentrum er heim for statuen Håpets jomfru, eller Virgen de la Esperanza Macarena. Dette er Sevillas fremste helgen, og vernehelgen for tyrefektarane. Spania og Andalucia er ekstremt katolsk, og her får du eit lite innblikk i den kult-liknande feiringa som trekkjer titusenvis av turistar i den heilage påskeveka, Semana Santa.
Dette er en av Córdobas mest berømte severdigheter, så reis hit tidlig for å unngå folkemengdene. Bygningen består av en katedral inne i en moské og de imponerende og luftige buegangene er et syn for øyet.
+
Inngang er gratis, men du må betale en liten sum for å besøke kyrkja sitt tilhøyrande museum. Kyrkja er ganske moderne, og vart bygd på slutten av 1930-tallet. Like aust for kyrkja startar forøvrig den lengste resterande delen av dei gamle bymurane som omslutta det muslimske Sevilla.
# Alcázar
+
Adresse: Calle Bècquer 1
Det vakre spanske slottet Alcázar har flotte, svært velholdte hager med glitrende dammer og et maurisk badehus. Det er et nydelig sted å besøke på en varm dag, og inngangen til eiendommen og slottet koster 4.50 EUR.
+
 
# Den romerske broen i Córdoba
+
;Real fábrica de tabacos de Sevilla 
Bygget tidlig i det første århundre f.v.t er denne broen over elven Guadalquivir en imponerende vitnesbyrd for romersk ingeniørkunst. Kryss broen eller ta bra bilder fra sørsiden!
+
Den kongelege tobakksfabrikken er ein steinbygning frå 1700-talet. Sidan 1950-tallet har rektoratet og ein del fakultet ved Universitetet i Sevilla høyrt til her. Dette var Europas første tobakksfabrikk. Her var det òg at Carmen i Bizets opera frå 1875 hadde arbeidet sitt. Bygningen er eit strålande eksempel industriarkitektur frå 1700-talet og viser kor verdifullt nytingsmiddel tobakken i si tid var. I Spania er det berre klosteret El Escorial som overgår dette bygget i storleik. Bygget er 185 x 147 meter og iallfall fasaden er sterkt influert av barokken.
# Calahorra-tårnet
+
Fri inngang.
Denne befestede porten ligger i den historiske delen av Córdoba og ble originalt bygget for å beskytte den romerske broen. For kun 4.50 EUR får du adgang til museet hvor du kan bli bedre kjent med Córdobas spennende historie.
+
Adresse: Calle San Fernando, 4, 41004 Sevilla, Spania
# Det romerske templet i Córdoba
+
 
Konstruksjonen av dette templet begynte under Keiser Claudius og tok hele 40 år! Bygget eksklusivt i marmor var det en gang det flotteste templet i imperiet!
+
;Museo de Historia de la Farmacia de Sevilla
# San Pedro
 
Denne basilikaen ligger midt en vakker plass i nabolaget med samme navn. Det er fullt av bra restauranter i nærheten og området syder av liv om kvelden.
 
# Palacio de la Merced
 
Denne forseggjorte barokke bygningen er vårt siste tips på sightseeingrunden, men den er kanskje også det aller beste. Dette er virkelig en arkitektonisk perle som det er verdt å se. Ikke gå glipp av hagene!
 
  
 
==Program==
 
==Program==
 
[[Fil:Kart Andalusia.jpg|thumb|]]
 
[[Fil:Kart Andalusia.jpg|thumb|]]
;Torsdag 24.sept.  
+
;1. dag:
Avreise frå Flesland.  
+
 
Mellomlandingar  
+
Avreise frå Flesland til Oslo med Norwegian 09.20 - 10.15
Innsjekking på hotellet
+
 
Byvandring i Sevilla ? Ved sein start rekk vi ikkje det.
+
Oslo - Malaga 11.40 - 15.45
 +
 
 +
Tog Malaga - Sevilla ca.2,5 time.  
 +
Innsjekking på hotell Dona Maria ca.kl 19.00/19.30.
 +
Byvandring i Sevilla ?
 
Fellesmiddag på hotellet
 
Fellesmiddag på hotellet
  
;Fredag 25.sept.  
+
;2.dag:
El Alcazar, Katedralen i Sevilla med gravmelet til Columbus, Giralda, i alt 3 timar
+
Frukost på hotellet.
Felleslunsj
+
Katedralen i Sevilla med gravmelet til Columbus, Giralda, i alt 3 timar (?)
Flamenco tour & life show/flamencomuséet ope: 10 – 19, show: 17, 19, 20.45, 22.15
+
Felleslunsj.
Museumsbesøk 45 – 60 min, show 60 min.
+
El Alcazar.
Middag på eiga hand
+
Middag på eiga hand.
  
;Laurdag 26.sept.  
+
;3. dag:
Córdoba, busstur (så trøytte bein kan få ein kvil)
+
Frukost på hotellet.
Felleslunsj
+
Macarena.
Middag på eiga hand
+
Felleslunsj.
 +
Byvandring/museumsbesøk.
 +
Middag på eiga hand.
  
;Sundag 27.sept.  
+
;4. dag:
Farmasihistorisk museum Sevilla v/ Antonio Ramos Carillo
+
Frukost på hotellet.
Felleslunsj
+
Sevillas universitet.
Byvandring? Parque de Maria Louisa?
+
Farmasihistorisk museum Sevilla v/ Antonio Ramos Carillo.
Fellesmiddag/festmiddag i Sevilla
+
Felleslunsj.
 +
Sightseeing/museumsbesøk.
 +
Fellesmiddag/festmiddag kl.20.00.
  
;Måndag 28.sept.
+
;5. dag:
Føremiddag til fri disposisjon, avhengig av tidleg eller sein avreise
+
Frukost på hotellet og utsjekking.
Avreise frå Sevilla
+
Føremiddag til fri disposisjon.
 
+
Individuell lunsj.
===Mulige interessante steder===
+
Avreise frå Sevilla med buss til Malaga ca.kl.15.
 +
Norwegian avgang frå Malaga kl.20.00 direkte til Bergen, ankomst 23.50
 +
 +
 +
===Mogelege interessante plassar===
 
*Velazquez senter er i et gammelt hospitale/eldrehjem   
 
*Velazquez senter er i et gammelt hospitale/eldrehjem   
 
*Hospital de la Caridad som er full av kunst - begge har et "medisinsk-historisk" tilknytting.
 
*Hospital de la Caridad som er full av kunst - begge har et "medisinsk-historisk" tilknytting.
  
 
==Planlegging==
 
==Planlegging==
Maksimumstal deltakarar?
+
Maksimumstal deltakarar? Ca.30
  
Fly  Bergen – Sevilla – Bergen? SAS, KLM? Tidleg start frå Flesland eller sein start ?
 
Ved sein start får vi lite ut av torsdagen.
 
Tre fly?
 
  
*3-stjerners hotell nær våre aktivitetar: Hotel Palace Sevilla / Las Casas Des Los Mercaderes
+
*4-stjerners hotell nær våre aktivitetar: Dona Maria Hotel
  
 
*Reiseoperatør : Norsk tur, Kristiansand, tlf.:38 12 03 20
 
*Reiseoperatør : Norsk tur, Kristiansand, tlf.:38 12 03 20
*Flyreise Bergen – Sevilla – Bergen
+
*Flyreise Norwegian: Bergen – Malaga – Bergen
*Overnatting hotell i Sevilla 4 netter, torsdag 24.sept måndag 28.sept 2020-01-06
+
*Overnatting hotell i Sevilla 4 netter, fredag 16.okt tirsdag 20.okt 2020
*Buss Sevilla flyplass til hotell torsdag 24.sept
+
*Buss Malaga flyplass til hotell i Sevilla fredag 16.okt
*Buss hotell til Sevilla flyplass måndag 28.sept
+
*Buss hotell i Sevilla til Malaga flyplass tirsdag 20.okt
*Buss tur/retur Córdoba laurdag 26.sept
+
*Transport til universitetet i Sevilla/Farmasihisorisk museum
 
 
*Transport til Farmasihisorisk museum
 
  
 
==Eksterne lenker==
 
==Eksterne lenker==

Nåværende revisjon fra 9. feb. 2020 kl. 22:20

Forsiden   Program   Informasjon   Bakgrunnstoff   Bilder
Sevilla våpen.jpg Sevilla 2020