Patentmedisin

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Patentmedisin 007.jpg

Patentmedisin, egentlig patentbeskyttet medisin; brukt ironisk om et legemiddel eller et annet middel som utgis for å være særlig virksomt. Navnet Arkana er også brukt.

Oppskriftene på blandingene var ofte hemmelige. Løsningene kan for eksempel bestå av sukker- eller sirupløsninger, smaksatt med urter og krydder. Den aktive ingrediensen kan være for eksempel alkohol, cannabis, morfin eller kokain.

De ble solgt via apotek eller postordre. I tillegg til legemiddelindustrien dukket det opp en hel flora av slike patentmedisiner i løpet av 1800-tallet. De hadde fantasifulle navn, og flaskene med helbredende ekstrakter bar elegante etiketter. De lovet en kur mot alle tenkelige sykdommer og svakheter. Patentmedisinene hadde sin storhetstid på slutten av 1800-tallet, men fram til 1930-tallet kunne du kjøpe svenske apotek, for eksempel Maltos-Cannabis, et preparat som ble solgt som en helsedrikk til frokost.

Patentmedisiner var en av de første store produktkategoriene som reklamebransjen promoterte; Patentmedisinske promotorer var banebrytende for mange reklame- og salgsteknikker som senere ble brukt til andre produkter. Patentmedisineannonsering markedsførte ofte produkter som medisinsk universalmiddel (eller i det minste en behandling for mange sykdommer) og la vekt på eksotiske ingredienser og påtegninger fra påståtte eksperter eller kjendiser, som kanskje eller ikke kan ha vært sant. Patentmedisinsk salg ble stadig mer innsnevret i USA tidlig på 1900-tallet ettersom Food and Drug Administration og Federal Trade Commission la til stadig økende regler for å forhindre svindel, utilsiktet forgiftning og villedende reklame. Selgere av krydderier, hevdet å inneholde slangeolje og ble forfalsket feilaktig som en kur, gjorde slangeoljeselgeren til et varig symbol for en sjarlatan.

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder trykk på lenken:
Patentmedisin.