Odo de Meung

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Macer Floridius, De viribus herbarum, 16th century Wellcome M0011837.jpg

Odo de Meung eller Odo Magdunensis, pseudonym Macer Floridus,var en fransk geistlig og lege som levde i løpet av 1000 -tallet og var den antatte forfatteren av urtediktet De Viribus Herbarum (Om plantens egenskaper).

Bruken av "Macer" hentyder til den romerske poeten, Aemilius Macer (16 f.Kr.C.), som forfattet et dikt om midler for de som er plaget med sår fra giftige slanger. Urten, ofte referert til som Macer Floridus, ble skrevet på latinsk heksametervers og presenterte medisinsk bruk av planter. Rimverset hjalp leger og apotekere med å huske medisinske oppskrifter og behandlinger, noe som gjorde urten populær blant dem som praktiserte medisin i middelalderen.

Macer Floridus er anerkjent som et signal om renessanse i botanisk interesse etter middelalderen. Selv om Macer Floridus ikke stammer fra personlig observasjon, ble den også samlet fra kilder som Naturalis Historia av Plinius den eldre (23—79), de greske legene Pedanius Dioscorides (40—90) og Galenos fra Pergamon (130-201). som hageboken Hortulus av den benediktinske dikteren og botanikeren Walahfrid Strabo (808—849).

9. mai 1477 ga skriver Arnaldus de Bruxella ut den første trykte utgaven av De Viribus Herbarum, som inkluderte 77 planter og deres medisinske bruksområder. En andre utgave ble trykt i Milano i 1489. En illustrert utgave ble tilgjengelig i år 1500 og presenterte 66 treskårne planteillustrasjoner.


Eksterne lenker