Nesedråper

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Nesespray/nesedråper

Bruk av nesespray eller nesedråper er i stor grad begrenset til lokal behandling av forkjølelse eller allergi. Forkjølelsesnesesprayer virker på slimhinnene i nesen slik at de trekker seg sammen. Det er viktig å være oppmerksom på at slike nesesprayer ikke bør brukes i mer enn 10 dager sammenhengende. Årsaken er at slimhinnen i nesen kan ødelegges, og man får økt behov for å bruke mer nesespray. En vanlig forkjølelse vil gå over i løpet av disse ti dagene slik at dette ikke bør være noe problem.

Nesespray ved allergi brukes gjennom hele perioden hvor man utsettes for det man er allergisk for. De har ikke samme ødeleggende effekt på slimhinnene, slik at lang tids behandling ikke er skadelig. Mange pasienter med allergi får nesespray på blå resept sammen med sine andre allergimedisiner, men både nesespray til allergi og forkjølelse kan også kjøpes uten resept. En flaske nesespray brukes kun av en pasient og må merkes med pasientens navn.

Det finnes også nesespray der virkestoffet suges opp i blodbanen og effekten er et annet sted enn i nesen. Eksempel på dette kan være hormonspray, nesespray mot migrene og ved sterke smerter.