Miksturer

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Miksturer er flytende preparater til oral bruk, vanligvis beregnet til å doseres etter volum. De kan være oppløsninger av ett eller flere stoffer i et egnet oppløsningsmiddel; emulsjoner, suspensjoner eller drogeuttrekk.

Egenskaper

Dosen måles opp med et måleredskap og væsken skal svelges. Det er ulike måter å lage miksturer på:

  • Oppløsning: virkestoffet løses helt opp i væsken, oppløsningen blir klar.
  • Suspensjon: virkestoffet er finfordelt i væsken og kan ses som pulver som synker mot bunnen av flasken. Flasken må rystes godt før dosen måles opp.
  • Emulsjon: blanding av en fettfase og en vannfase der virkestoffet er løst opp enten i fettfasen eller i vannfasen. Flasken må rystes godt før en dose måles opp. Er det ikke mulig å blande fasene sammen (miksturen har skilt seg helt), skal den ikke brukes.

Styrken på en mikstur skal normalt angis i milligram per milliliter (mg/ml), og på pasientens medisinoversikt (ordinasjonskort) skal det angis hvor mange milliliter eller dråper pasienten skal ha i en dose.

Det er viktig å bruke riktig doseringsutstyr. For 2,5ml til 5ml anvendes måleskje, for 5ml, 10ml, 15ml anvendes målebeger. For doser mindre enn 2,5ml anbefales en målesprøyte. Noen miksturer har spesielt måleutstyr som følger flasken, for de andre skal målesprøyte, måleskje eller målebeger leveres med fra apoteket. Noen miksturer har begrenset bruksfrist. Dette står i så fall på flasken. Når en ny flaske åpnes noteres anbruddsdato på flasken og ved utlevering sjekkes det at bruksfrist ikke er overskredet. Noen antibiotikamiksturer blir utblandet og klargjort på apoteket rett før utlevering, og de er ofte kun holdbar i 10 eller 14 dager.

Eksterne lenker