Merkevare

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

En merkevare er summen av alle assosiasjoner kundene har til et produkt, et firma eller en person. Et merkenavn, iblant bare merke eller modell (engelsk brand), er et navn, logo, slagord eller designuttrykk som skiller et produkt eller tjeneste fra konkurrenter. Merker brukes av virksomheter i markedsføring og reklame. Opprinnelsen til begrepet, det engelske branding, er hentet fra brennmerking av kveg som var nødvendig for å identifisere eieren av hvert enkelt dyr i en flokk.

En merkevare posisjoneres bevisst i markedet, og skapes av assosiasjonene kundene har til bedriften og produktene eller tjenestene du leverer. Det engelske ordet brand brukes ofte om bedriftens merkevare, og ordet branding brukes gjerne om aktiviteten merkevarebygging. Ofte handler merkevarebygging om at man tilfører verdier til et symbol eller en logo. Disse verdiene skal kundene kunne forbinde med din bedrift. En sterk merkevare vil si at disse assosiasjonene er enhetlige og tydelige, og ikke minst positive. For svake merkevarer gjelder det motsatte. Det er altså kundene som i realiteten bestemmer merkevaren, og som gir merket verdi med sine assosiasjoner.

Merkeelementer er alt det synlige som omgir merkevaren - som f. eks. navn, logo, farger, slagord, bildestil.

Fordi det tar tid å bygge en sterk merkevare, er det viktig å beskytte de immaterielle verdiene som merkevaren skal bygge opp. Det er hervaremerket kommer inn i bildet. Bedriftens varemerker er ofte nært knyttet til bedriftens merkevare.

Eksterne lenker