London 2013

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Hieronymus Brunschwig 008.jpg

Program for Londonturen; Medisinsk- Historisk Selskap og Det Medisinske Selskap i Bergen.

Turleder Christopher John Harris

Generelt om London og dens medisinske kulturarv.

Så vidt jeg vet er det ingen andre byer i verden som har såpass mange medisinske museer eller er så opptatt av byens medisinske kulturarv som London. Det er flere bøker med medisinskhistoriske byvandringer, og det er svært mange av de kjente «Blue Shield» skiltene som er festet til bygningsfasader som forteller om medisinske personligheter eller begivenheter. Vi skal besøke et utvalg av museene, men jeg kan alltid gi råd om andre museer for fremtidige besøk eller vise bøkene om byvandringer. Det er flere medisinske jubileer i London i år og vi skal til Hunterian Museum som er 200 år i 2013. Det er også 200 år siden John Snow ble født, kjent bl.a. for hans arbeid med koleraepidemien i 1854, og den beryktede Broad Street vannpumpen. I 1992 ble en kopi av pumpen satt opp igjen utenfor John Snow Pub. Det er ikke mange folk som arbeider i det offentlige helsevesen som får slike minner etter seg. Jeg kan fortelle hvor pumpen står for de som vil se den. Med fare for at vi har laget et for tett program, og med forbehold om endringer underveis dersom uventede ting skjer på museene, her er et mer detaljert program for turen.

Første dag.

Ankomst Gatwick flyplass kl. 10.15. Passkontroll/bagasje ut til bussen. Avgang senest kl. 11.15 til London. På grunn av innsjekkingstider på hotellet kjører vi direkte til Lambeth for å spise lunsj. Omvisning i museet til Royal Pharmaceutical Society kl. 14.00-. Buss til hotellet, Thistle Euston, Cardington Street ved siden av Euston jernbanestasjon. Ankomst senest kl. 16.00.

Resten av dagen/kvelden fri. Man kan bli kjent med området rundt Euston. Middag på hotellet for de som vil det. Eventuelt en orientering om de neste dagene.

Andre dag

Frokost. Kl. 9.30 buss til Royal London Hospital Museum i Whitechapel, Øst-London (grunnlagt 1740). Vi må dele oss i to grupper. Omvisning i museet som ikke er stort, men svært interessant med informasjon om bl.a. Joseph Merrick (Elefantmannen), sykepleier Edith Cavell, Jack the Ripper-mord og de medisinske forhold i Øst-London. Vi ser også på kirken som huser museet.

Buss videre til St. Bartholomew’s Hospital Museum and Archives, Smithfield. Sykehuset, “Barts” grunnlagt i 1123. Vi får en omvisning i museet som har omfattende samlinger selv om museet ikke er stort. Det er et vidt spekter av gjenstander/dokumenter fra alle perioder. William Harvey som er knyttet til oppdagelsen av blodomløpet var lege ved Barts fra 1609-1643.

Igjen må vi dele oss i to, men vi skal også se St. Bartholomew the Great Church som er delvis bevart fra tidlig middelalder og er en av de få sentraler kirker som ikke ble ødelagt i bybrannen i 1666. Soknet til St. Bartholomew’s the Lesser kirke, ved siden av er hele hospitalområdet til Barts. Vi spiser lunsj ved kirken.

Etter lunsj kjører vi buss til Royal College of Physicians ved Regents Park, ankomst ca.kl. 14.00. Selv om Royal College er grunnlagt i 1518, holder de til i en av de viktigste moderne bygninger i London. Bygget, som er fredet, er tegnet av arkitekt Sir Denys Lasdun og åpnet i 1964. Omvisning i museet som inneholder bl.a. svært sjeldne kirurgiske instrumenter fra 1600-tallet, Storbritannias største samling av apotekerkrukker, sølv, portretter, John Snow’s anestesiinstrumenter og mye mer.

Etter omvisning i museet får vi en omvisning i den medisinske hage ved siden av. Dette er ikke Londons eldste medisinske hage, men vi får som omviser Dr. Henry Oakeley som er en av Storbritannias fremste eksperter på medisinplanter. Hans korte omvisning tar en time! Etterpå te, kaffe og kjeks før bussen tilbake til hotellet. Ankomst senest kl. 17.00. Ingen program for kvelden, men det har vært en lang dag.

Tredje dag

Frokost. Buss kl. 9.30 til Royal College of Surgeons, Hunterian Museum i Lincoln Inns Fields. De fleste kan ha hørt om brødrene John og William Hunter som kom til London fra Skottland og ble Storbritannias fremste kirurger på 1700-tallet. Det var John Hunters samlinger som ble kjøpt inn til nasjonen i 1799 og er grunnlaget for museet. Museet er nok makabert for noen, men vil være fascinerende for oss. Museet ble åpnet på nytt i 2005 etter en total fornying. Museet åpnet først i 1813 slik at det feirer 200 år i år. Vi får en omvisning ved direktøren, Dr. Samuel Alberti, som er Storbritannias ekspert på medisinske museer.

Etter at vi er ferdig her kjører vi tilbake til nærheten av hotellet for å se Wellcome Collection. Dessverre er de viktigste samlingene stengt for en total fornying som skal være ferdig i 2014, men jeg vil at gruppen skal innom bygget for å høre om hva som er her. Dette er et sted som dere burde komme tilbake til ved alle besøk i London. De er kjent for svært gode utstillinger. Vi skal se en utstilling som heter «Medicine Now» og samtidig høre litt om Wellcome Collections. Biblioteket har ikke full bemanning på en lørdag slik at vi ikke kan få omvisning her. Jeg kan kanskje orientere om biblioteket. Blackwells fagbokhandel har en avdeling i bygget og her er det mange flotte medisinske historiske bøker. Det er en kvalitetskafe (priser mindre enn på Fisketorget) hvor folk kan spise litt lunsj om de vil. Hotellet er like ved og jeg regner med at vi avslutter programmet ved lunsjtid slik at folk kan ha fri resten av dagen for evt. pengebruk eller andre kulturbesøk. Jeg kan gi råd her. Det er mulig at noen vil i teater om kvelden, men det må vi komme tilbake til.

Fjerde dag

Frokost. Vi tar drosjer i dag (mye billigere enn buss). Kl.10.30 drosjer til Science Museum, Kensington. Museet er midt blant flere store nasjonale museer: Natural History Museum, Victoria and Albert Museum, og Science Museum. Det er ingen omvisning i museet, men vi kan gå samlet til 4. etasje hvor det er ca. 40 «diorama» eller rekonstruksjoner av forskjellige medisinske begivenheter. Alt fra trepanasjon i steinalderen til moderne operasjonssaler. Det er litt av et medisinsk Madam Tussaud, men de fleste av disse er fascinerende. I etasjen over (5.te) er det et nytt medisinsk galleri, «The Art and Science of Medicine». Her er mer enn 5000 gjenstander fra hele verden, og fra mange perioder. Vi må bruke den tid folk trenger her. Det er ingen buss som venter.

Etter Science Museum er det fri fram til kl. 18.00 da vi må være klar for kveldens program/middag. Jeg kan gi hjelp og råd om busser osv. til andre steder. Noen vil kanskje ha lyst til å se et av de andre museer i nærheten, begge er gratis og regnes blant verdens fineste. Her er alt fra naturens verden til de fineste kunstgjenstander i V&A. Alle museer har flere kafeer. Hvis været er bra vil noen kanskje vandre gjennom Hyde Park som er nær.

De fleste store butikker i London er åpne på søndag etter at vi har vært på museet. Personlig har jeg alltid glede av Foyles bokhandel som bl.a. har en svært god medisinsk avdeling. Ellers dersom det er noen som ikke har vært i London før er det alltid kjekt med sightseeingbusser som man kan hopper av og på. Vi skal forsøke å ha en god fellesmiddag om kvelden på en god restaurant, men før vi kommer så langt har jeg lagt inn besøk på et lite, men overraskende museet. Jeg håper det blir en hyggelig overraskelse.

Femte dag

Frokost og eventuelt utsjekking. Jeg tror utsjekkingstid er kl. 12.00. Vi skal reise med buss til Gatwick med avgang fra hotellet kl. 17.00. Det er mulig at noen vil ha fri i dag, men for de som ikke har fått nok av medisinske museer er det tilbud på to små men gode museer som er villige til å ta imot oss på en dag da de fleste museer er stengt. De ligger nær hverandre og det er mulig å besøke begge. Vi må få vite om det er interesse for disse av hensyn til de ansatte og tidspunktene. Den ene er museet til British Dental Association. Museet er ofte ført opp som et lite klenodium i de beste London guider.

Museum nummer to ligger like ved og er The Anaesthesia Heritage Centre and Museum. Samlingene dekker perioden fra 1774 og fram til i dag og forteller om anestesihistorie. Det er i hovedkvarteret til Association of Anaesthetists of Britain and Ireland.

Museene ligger en kort drosjetur fra hotellet, og det er best å bruke London drosjer til og fra disse. Hvis vi kan ta drosjene ca. kl. 10.45 er det bra, men vi kan komme tilbake til dette.

Det vil fortsatt være noe tid før bussen til Gatwick og det er kanskje en idé å være i nærheten av hotellet. Det er to steder jeg vil nevne . British Library ligger like ved Euston jernbanestasjon og de har en svært god permanent gratisutstilling av skatter i biblioteket. Her er alt fra de vakreste illustrerte middelalder manuskripter, kart, musikknoter, og manuskripter fra kjente forfattere. Fra et medisinsk synspunkt er det utstilt en av de eldste trykte illustrerte medisinske bøker fra år 1500. Bibliotekbygningen i seg selv er verdt å se.

Mellom British Library og hotellet ligger rester av et av de mange sykehus som enten er blitt sammenslått med andre eller nedlagt. Her 1890-talls delen av Elizabeth Garret Anderson and Obsteric Hospital. I dag er bygningen overtatt av fagforeningen UNISON som bl.a. organiserer mange av de offentlige ansatte i helsevesenet. De har laget et Elizabeth Garret Anderson Gallery som bl.a. forteller om denne bautasteinen i britisk medisinsk historie. Hun var lege, kirurg, og feminist. Hun var den første kvinne med medisinske kvalifikasjoner i Storbritannia og i Frankrike. Hun var blant grunnleggeren av det første sykehus bemannet av kvinner for fattige kvinner, og mye mer. Hennes mannlige kolleger forsøkte å stenge henne ute, og hindre at hun praktiserte. Les mer om henne på internett, hun burde bli mer kjent. Galleriet er lett å besøke og er åpent hele dagen i kontortiden som er til klokken 18.00 i UNISON. Dette er et sted som er såpass nytt at det ikke er kommet inn i guidebøkene ennå.

Da er den faglige del av turen over og folk kan være utslitt. Da er det godt å sove på bussen i rushtrafikken til Gatwick!

Eksterne lenker