Krydder

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Krydder er en fellesbetegnelse på først og fremst planter med sterk smak eller lukt, som brukes for å forbedre mat eller drikke. Definisjonene varierer noe: Noen rekner bare planter og plantedeler som krydder, mens andre legger mindre vekt på opphavet og sier det viktige er bruken. I Norge vokser krydderurten bergmynte som er i nær slekt med middelhavskrydderet oregano, og denne er trolig vårt eldste krydder. I middelhavslandene har de i tillegg brukt basilikum, timian, rosmarin, salvie, karve og anis helt fra oldtiden.

På 1500-tallet startet man for alvor å importere krydder fra det fjerne Østen, særlig fra India. Sentrum for krydderhandelen i India var Calicut, som nå heter Kozhikode. Der var det store markedsplasser hvor de solgte blant annet nellik, muskat, pepper, kanel og andre kryddere som lukter godt. Pepper ble regnet som like verdifullt som sølv i Europa, og muskat ble regnet som like verdifullt som gull. Å ha krydder hvis man bodde i Europa, var et symbol på status. I India fikk man kjøpt krydder billig. India ble regnet som krydderets hjemland. Noe av krydderet kunne bli verdt mer enn 27 ganger mer i Europa enn i India. Det kunne de tjene mye på.

I våre dager har også amerikanske kryddere som paprika og chilipepper blitt populære, i tillegg til mange nye kryddere og krydderblandinger fra Østen. Skandinaviske krydder som bergmynte og kvann er derimot lite brukt.

Mange kaller også salt for krydder, men dette blir feil i forhold til den definisjonen som sier at krydder skal komme fra planter. Salt er jo ikke plantemateriale, men har ellers mange likhetstrekk med krydder.