Kapsler

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Kapselapparat fra Farmasihistorie.com
Foto: Nina Aldin Thune

Kapsler inneholder legemidler i dosert mengde, og er vanligvis laget av gelatin. De kan være hele og elastiske (myke kapsler), eller de kan bestå av to sylindriske halvdeler som er skjøvet inn i hverandre (harde kapsler). De førstnevnte kan også brukes til flytende stoff (f.eks trankapsler), mens de andre brukes til faste eller halvfaste stoffer (pulver). Den to-delte, telskopiske kapselen ble patentert av James Murdock i London i 1847.

Egenskaper

Kapselen svelges hel og løser seg opp i magesekken eller i tarmen, avhengig av kapselens sammensetning, slik at legemiddelet frigjøres og kan tas opp i blodet. Kapsler inneholder legemiddel i dosert mengde beregnet for å frigjøres raskt og så absorberes fra magesekk og/eller tarm, eller for lokal virkning i magesekk og/eller tarm. Kapslene er vanligvis laget av gelatin. De kan være hele og elastiske, eller de kan bestå av to sylindriske halvdeler som er skjøvet inn i hverandre. De førstnevnte kan også brukes til flytende stoff, for eksempel trankapsler, mens de andre brukes til faste eller halv- faste stoff.

Fordelene med å bruke kapsler er at en kan lage flytende legemidler i dosert form, legemidlet er godt beskyttet mot luft og fuktighet, de er lette å ta dersom enførst fukter dem med vann, dårlig lukt eller smak kan maskeres, en unngår ubehag av legemidler som fester seg til slimhinnene i munn og svelg, det er mulig for apotek som har preparasjonsrom å lage kapsler med innhold spesielt tilpasset kunden, eller kan de bestilles fra et produksjonsapotekek.

Eksterne lenker