Hedmarksmuseet, Hamar

Farmasihistorie fagwiki
Revisjon per 24. mai 2019 kl. 10:47 av Nina (diskusjon | bidrag)
Hopp til: navigasjon, søk

Domkirkeodden er anlagt en urtehage med planter både til mat og medisin. Urtehagen på Domkirkeodden er en av landets største med sine omlag 400 økologiske arter.


Om hagen

Urtehagen ligger på historisk grunn et par kilometer utenfor Hamar sentrum på odden som stikker ut i Mjøsa. Plantene representerer historie og tradisjoner helt tilbake til middelalderen. Noen stammer fra grønnsakssengene på gardene på Hedmarken på 17- og 1800-tallet. Krydderurtene viser at menneskenes smak ikke har endret seg mye de siste tusen år. I fruktklonarkivet vokser det trær av gamle, lokale sorter. Urtehagen og fruktfeltene er på mange måter en permanent utstilling i stadig endring

Hagen har Klosterhagen og Hedmarkshagen, som henger sammen med en bue av villvin. I den første er det krydderplanter og medisinplanter som Estragon, Salvie, Sitronmelisse, men en også Kalmusrot, Sjørbukurt og Vendelrot. Alle plantene er godt merket med navn, og på noen står det også hva slags virkning de har.

Kjøkkenhagen er kalt opp etter Hanna Winsnes. Åttebarnsmoren og prestefruen fra Vang var en foregangskvinne, og ga ut kokebøker og lærebøker midt på 1800-tallet.

En sansehage med oppbygde bed fungerer som gjede rundt giftkabinettet. Der står det Askerot, Revebjeller og andre planter med potent virkning. Urtehagen har også et eget utsalg der du kan kjøpe med deg planter.

Eksterne lenker