Hagbarth Martin Schytte-Berg

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Svaneapoteket i Ålesund

Hagbarth Martin Schytte-Berg (født 1860, død 1944) var en norsk arkitekt. Han var utdannet fra Trondheim tekniske læreanstalt, bygningsteknisk linje, Polytechnische Hochschule i Hannover med Conrad Wilhelm Hase som lærer og Königlich Technische Hochschule i Berlin der han også studerte i kirkearkitektur under Johannes Vollmer.

Praksis og verk

Etter studiene i Hannover var Schytte-Berg arkitektassistent i Trondheim og Kristiania. Etter Skiens brann i 1886 hadde han egen praksis der og var dessuten hovedlærer ved Skiens tekniske skole. Han hadde praksis først i Kristiania og deretter i Ålesund etter bybrannen i 1904, og i Kristiania fra 1907.

Schytte-Bergs bygninger følger tidens vanlige stilforandring fra streng historisme og jugend, nasjonalpreget klassisisme til funksjonalisme. Skien kirke (bygget 18871894) er en nygotisk basilika i rød tegl, etter samtidige tyske idealer for kirkearkitektur. Fagerborg kirke i Oslo (bygget 19001903) er en langkirke med åpne takstoler bygget i granitt og med asymmerisk plassert tårn. Kirken er inspirert av romanske og gotiske former foruten samtidige amerikansk huggsteinarkitektur. I Ålesund bygde Schytte-Berg en rekke murgårder i den typiske ålesundske jugendvarianten. Blant disse er Svaneapoteket i Ålesund.

Eksterne lenker