Glomdalsmuseet, Elverum

Farmasihistorie fagwiki
Revisjon per 30. okt. 2020 kl. 13:20 av Nina (diskusjon | bidrag) (Historie)
(diff) ←Forrige versjon | se nåværende versjon (diff) | Neste versjon→ (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Steinhuset

Glomdalsmuseet, Elverum finnes det gamle offisinet fra Rena apotek fra 1902 og et nyere laboratorium fra 1960. Museet har en betydelig drogesamling og en liten urtehage utefor huset.

Historie

Apotekutstillingen
Offisin fra Rena apotek
Fra Rena apotek

I 1967 fikk museet i gave det originale og nesten komplette interiøret fra Rena apotek anno 1902. Det omfatter både offisin, defektur og reseptur og er laget i polert nøttetre. Samtidig fikk museet en stor samling standglass, flasker og krukker som hadde vært i bruk på Rena. Dette ble liggende flere år i magasin. I 1986 markerte Hedmark legeforening 100 års jubileum med en utstilling om distriktslegens oppgaver og arbeidsforhold. Etter dette var det enighet om en større satsing på medisinhistorie, og i 1993 kunne «Gammeldoktoren» og «Apoteket» offisielt åpnes.

«Apoteket» består av tre deler: Offisinet med resepturen fra Rena gamle apotek, bygd i 1902, – et apoteklaboratorium fra ca. 1960 med inventar hovedsakelig fra Apoteket «Ørnen» og «Svaneapoteket» i Gjøvik, og den tredje delen er en drogesamling bestående av 400 droger. Drogene var en samling til undervisningsbruk, brakt til Rena apo- tek av apoteker Daae. Han bestyrte apoteket i tiden 1937 – 1955. I glassmontre i gangen er det utstilt ca. 270 glass med tørkete droger fra hele verden. Det er også plansjer om opprettelser av apotek i Hedmark, gamle flasker og etiketter og noe annen informasjon om apotek.

Glomdalsmuseet mottok Rena apotek i 1968. Først i 1993 så museet seg i stand til å sette opp innredningen slik den nå står. Det opprinnelige rommet og inngangspartiet fra Rena apotek er rekonstruert for denne utstillingen. Det gamle Rena apotek er et naturlig midtpunkt, og store vinduer gjør at en kan se inn på både inventar og gammelt utstyr. Ytterveggen er laget som en del av en gate, hvor en på den andre siden ser inn på et apoteklaboratorium med inventar, maskiner og hjelpemidler som var vanlig på 1960-tallet. Mye av dette kom fra apoteket Ørnen på Gjøvik. Glassvegger som kan åpnes, gjør det lett å demonstrere arbeidsoperasjoner som f.eks. pilletrilling.

Apotekhagen er et utendørs hageanlegg i tilknytning til bygningen hvor utstillingene er. Den rommer ca. 100 medisinske planter med tilknytning til apotekdrift og folkemedisin og stelles av en planteinteressert gruppe i Elverum hagelag.

Museet

Glomdalsmuseet i Elverum er et av Nordens største frilufts-museum, og Norges tredje største i forhold til bygningsmasse. Museet ble stiftet av Magnus Hamlander i januar 1911. Det ble etablert som et kulturhistorisk museum for Solør og Østerdalen og museets område består idag av nærmere 100 bygninger; organisert i tun etter beliggenhet/kommune som begynner med Tynset og går i tilnærmet geografisk rekkefølge fram til Solør/Finnskogen.

Apotekutstillingen

Apoteket er en utstilling av Rena apotek fra 1902 og en omfattende drogesamling. Her finnes et laboratorium fra Apoteket Ørnen i Gjøvik fra 1960-tallet som viser fremstilling av piller, tabletter, miksturer og stikkpiller. Utenfor bygningen er Apotekerhagen med medisinske urter.

Apoteket består av tre deler:

  1. Offisin (publikumsrom, ekspedisjonen)
  2. Defektur (oppfyllingsrom)
  3. Reseptur (rom for tilberedning av reseptmedisin)

De første industrielt fremstilte legemidler kom rundt 1890. Inntil da var apotekernes laboratorier eneste sted for produksjon av legemidler i større skala. Det aller meste av fremstillinga ble gjort i apotekene. Råvarene som ble brukt ble innkjøpt fra utlandet eller dyrket i egen apotekerhage. Svært lite ble innkjøpt som ferdigvare, og frem til 1970 ble mange av legemidlene produsert og pakket av det enkelte apotek.

Laboratoriet

Laboratorium fra Apoteket Ørnen, Gjøvik

Innredning er fra Apoteket Ørnen, Gjøvik. Utstyret er fra en rekke apotek i Hedmark og Oppland.

Apotekenes laboratorier var helt fram til de industrielt framstilte legemidlene kom rundt 1890 de eneste produksjonssteder for legemidler i større skala. Laboratoriemessig fremstilling av de fleste legemiddelformer var en viktigdel av de fleste apoteks hverdag frem til midten på 1950-tallet. Spesielt var tablettproduksjon dominerende. Den norskproduserte «Kongsberg maskin»og den danske «DIAF» var de viktigste tablettmaskinene.

Apotekhagen

Apotekhagen inneholder en rekke planter som ble brukt i fremstilling av legemidler.

Rena apotek

Rena apotek
Den gamle apotekbygningen

Rena apotek ble opprettet 12 januar 1901. Apoteket lå like ved Rena jernbanestasjon i en forretningsgård og åpnet 21. mai 1902.

I 1967 flyttet apoteket til nye lokaler i Østerdalens sparebanks lokaler. Apoteker var Helge Johannes Finsaas. Inventaret i det gamle apoteket var i nøttetre og meget pent. Dette og en del andre gjenstander blant annet apotekets standglass ble vederlagsfritt overdradd Glomdalsmuseet i Elverum.

Det nye apoteket var tegnet av Christian Lindman i Hamar og innredningen av Ole Mohagen. Det nye inventaret var i lys teak og levert av Flatsetsund Møbel- og Trevarefabrikk.

Beliggenhet

Apoteket er i steinbygningen på museets friluftsområde, og apotekhagen er utenfor. I bygningens andre etasje er utstillingen Gamledoktoren som viser en distriktleges praksis.

Litteratur

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder trykk på lenken:
Glomdalsmuseet, Elverum.