Glomdalsmuseet, Elverum

Farmasihistorie fagwiki
Revisjon per 28. mai 2019 kl. 15:03 av Nina (diskusjon | bidrag) (Rena apotek)
Hopp til: navigasjon, søk
Steinhuset
Offisin frs Rena apotek
Laboratorium fra Gjøvik apotek

Glomdalsmuseet, Elverum finnes det gamle offisinet fra Rena apotek fra 1902 og et nyere laboratorium fra 1960. Museet har en betydelig drogesamling og en liten urtehage utefor huset.

Museet

Glomdalsmuseet i Elverum er et av Nordens største frilufts-museum, og Norges tredje største i forhold til bygningsmasse. Museet ble stiftet av Magnus Hamlander i januar 1911. Det ble etablert som et kulturhistorisk museum for Solør og Østerdalen og museets område består idag av nærmere 100 bygninger; organisert i tun etter beliggenhet/kommune som begynner med Tynset og går i tilnærmet geografisk rekkefølge fram til Solør/Finnskogen.

Apotekutstillingen

Apoteket er en utstilling av Rena apotek fra 1902 og en omfattende drogesamling. Her finnes et laboratorium fra Gjøvik apotek fra 1960-tallet som viser fremstilling av piller, tabletter, miksturer og stikkpiller. Utenfor bygningen er Apotekerhagen med medisinske urter.

Apoteket består av tre deler:

  1. Offisin (publikumsrom, ekspedisjonen)
  2. Defektur (oppfyllingsrom)
  3. Reseptur (rom for tilberedning av reseptmedisin)

De første industrielt fremstilte legemidler kom rundt 1890. Inntil da var apotekernes laboratorier eneste sted for produksjon av legemidler i større skala. Det aller meste av fremstillinga ble gjort i apotekene. Råvarene som ble brukt ble innkjøpt fra utlandet eller dyrket i egen apotekerhage. Svært lite ble innkjøpt som ferdigvare, og frem til 1970 ble mange av legemidlene produsert og pakket av det enkelte apotek.

Rena apotek

Rena apotek
Den gamle apotekbygningen

Rena apotek ble opprettet 12 januar 1901. Apoteket lå like ved Rena jernbanestasjon i en forretningsgård og åpnet 21. mai 1902.

I 1967 flyttet apoteket til nye lokaler i Østerdalens sparebanks lokaler. Apoteker var Helge Johannes Finsaas. Inventaret i det gamle apoteket var i nøttetre og meget pent. Dette og en del andre gjenstander blant annet apotekets standglass ble vederlagsfritt overdradd Glomdalsmuseet i Elverum.

Det nye apoteket var tegnet av Christian Lindman i Hamar og innredningen av Ole Mohagen. Det nye inventaret var i lys teak og levert av Flatsetsund Møbel- og Trevarefabrikk.

Kontaktinformasjon

Apoteket er i steinbygningen på museets friluftsområde, og apotekhagen er utenfor.

Åpningstider: I sommerhalvåret 10.00-16.00 Adresse Museumsvegen, Elverum

Eksterne lenker

Vi

Vi har flere bilder trykk på lenken:
Glomdalsmuseet, Elverum.