Generisk bytte

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Generisk bytte eller Generisk substitusjon er å bytte fra et originalpreparat til et rimeligere, likeverdig legemiddel. Likeverdige legemidler har samme virkestoff i samme mengde, men hjelpestoffene som bidrar til form og farge kan variere. Legemidler som kan byttes generisk kalles generika.

Produksjons- og kvalitetskravene for generiske legemidler er de samme som stilles for originalpreparatene. Det er Statens Llegemiddelverk som står for godkjenning av de generiske legemidlene i Norge. Ordningen med generisk bytte gjennom bytteordningen gjør at både statens og pasientens legemiddelutgifter reduseres.

Bakgrunn Originalpreparatet er det første godkjente legemidlet med en dokumentert medisinsk virkning som kommer på markedet etter mange år med forskning. Produsentene av originalpreparatet får et monopol på legemiddelmarkedet gjennom sitt patent for å tjene inn det de har lagt inn i forskningen. Patentet på originalpreparatet varer i de fleste tilfeller 10 år før den kjemiske strukturen for virkestoffet i originalpreparatet gjøres allment kjent. Da kommer konkurrerende produsenter på markedet. Forskningskostnadene for produsentene av de generiske legemidlene er minimert fordi de allerede har kunnskap om virkestoffet, og det kan dermed settes en lavere legemiddelpris.

Byttelisten Byttelisten er en liste over byttbare legemidler i apotek. Byttbare legemidler vil si originale legemidler som trygt kan byttes til generiske legemidler. Apotekpersonalet skal tilby det rimeligste alternativet når det finnes, men det er legemiddelbrukeren som velger om den vil bytte eller beholde det originale legemidlet. Noen få legemidler til spesielt sårbare pasienter og legemidler med smalt terapeutisk vindu kan ikke byttes i apotek. Disse har merknad begrenset bytte.

Reservasjon mot generisk bytte Hvis en pasient reserverer seg mot generisk bytte må pasienten selv dekke mellomlegget mellom trinnpris og apotekets utsalgspris. Dersom en rekvirent merker av på resepten at de reserverer seg mot generisk bytte, dekker folketrygden prisen på legemiddelet tilsvarende apotekets utsalgspris. Pasienten må dermed ikke dekke mellomlegget selv om de får utlevert legemiddelet med høyest pris.


Eksterne lenker

originalpreparat?]