Fotografi

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Fotografi er en gjengivelse av virkeligheten på en flate som er fremkommet ved hjelp av optikk (i motsetning til et maleri eller tegning). Gjengivelsen kan være monokromatisk (ensfarget, gjerne sort/hvitt) eller flerfarget. Fotografering foregår ved å eksponere en lysfølsom overflate for eksempel en film eller en lysfølsom brikke gjennom et sett med linser (kamera).

En eksponert fotografisk film fremkalles gjennom en kjemisk behandling og fikseres for å avslutte prosessen og gjøre bildet langtidsstabilt. Den fremkalte og fikserte filmen er vanligvis transparent og kan gjengi bildet negativt eller positivt (lysbilde). Ved å eksponere lysfølsomt papir med avbildningen på en negativ film fremkommer et positivt «fotografi». Normalt er både film og papir «negativt», og det positive fotografiet fremkommer først gjennom en slik totrinnsprosess.

Ved digital fotografering erstattes filmen med en lysfølsom brikke. Denne brikken omdanner lysets intensitet for hvert av de små bildepunktene. Samlingen av denne informasjonen omtales som «bildet» og er en fil på et permanentlager. Bildene kan senere overføres til en datamaskin, hvor bildepunktene kan justeres, både enkeltvis og sammen i et bildebehandlingsprogram, også kalt et digitalt mørkerom.


Commons

Commons har multimedia
for Fotografi.