Flertydige titler

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Det ofte hende at titler kan være flertydige, dvs. at artikler om to eller flere temaer har samme naturlige tittel.

En fordel med wikskript er at det å lage lenker er enkelt og automatisk: når du skriver, er det bare å sette hakeparentes rundt Java (som dette: [[Java]]), og det vil oppstå en lenke. Men mente du å lenke til øya, programmeringsspråket eller kaffesorten Java?

Løsninger på problemet

Man kan løse problemet med flertydige titler på flere måter:

  1. Seksjoner på en side: Flere små artikler med bare ett avsnitt kan ligge på samme side. Selv om dette er en pekerside, bør ikke pekernotisen (se under) legges her siden denne siden ikke lenker til andre artikler med lignende tittel. Men når hver seksjon blir større kan det etter hvert bli nødvendig å la hver betydning få sin egen side.
  2. Pekerside: alle artikler flyttes til egne navn, og «Java»-siden blir en pekerside – en enkel liste som peker til de forskjellige artiklene, gjerne med en forklaring på forskjellene mellom dem.
  3. Hovedbetydning: hvis en betydning er hovedbetydningen, kan den legges på hovedsiden, «Java». På toppen av artikkelen bør det ligge en lenke til de andre betydningene, eller hvis det er mange andre andre betydninger, til en side med navnet «Java (andre betydninger)». For eksempel: artikkelen Opera har en lenke på toppen til en side med navnet «Opera (andre betydninger)» som inneholder en liste over andre betydninger av ordet «opera». Artikkelen Alexander Kielland har en lenke til siden Alexander L. Kielland (plattform) på toppen.

Å la en «hovedbetydning» få hovedsiden kan noen ganger være kontroversielt hvis det er forskjellige synspunkt på hva som er hovedbetydningen av et ord.

Pekersider

Det er én grunn til å lage pekersider: Å la leserne få velge mellom forskjellige sider som kan ligge under samme tittel. Ikke lag pekersider, eller legg en lenke til en pekerside, så lenge det ikke er noen fare for forvirring. Tenk etter: Når en leser søker etter ordet, vil de forvente å se noen av artiklene oppført på pekersiden? Pekersider er ikke søkeindekser – ikke legg til lenker som bare inneholder deler av tittelen, og hvor det ikke er noen betydningsfull fare for forvirring.

Det å lage pekersider skjer i tre trinn:

  1. velg passende (og tydelige) titler til de forskjellige temaene;
  2. skriv pekersiden;
  3. erstatt eventuelle eksisterende lenker til pekersiden med lenker til sidene de var ment å føre til