Forskjell mellom versjoner av «Dioscorides»

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
(Eksterne lenker)
(Eksterne lenker)
Linje 16: Linje 16:
 
==Eksterne lenker==
 
==Eksterne lenker==
 
{{commons|Category:Vienna Dioscurides}}
 
{{commons|Category:Vienna Dioscurides}}
 +
 +
*''De Materia Medica: Being an Herbal with many other medicinal materials'', translated by Tess Anne Osbaldeston (2000). (Publisher Ibidis Press: Johannesburg). [http://www.ibidispress.scriptmania.com/box_widget.html Downloadable]
 +
*''De Materia Medica'', translated by Lily Y. Beck (2000). (Publisher Hildesheim: Olms-Weidmann).
 +
*''The Greek Herbal of Dioscorides... Englished by John Goodyer A. D. 1655'', edited by R.T. Gunter (1933). [http://www.therenaissanceman.org/historicsurgicaltexts.html Downloadable]
 +
* [http://en.wikisource.org/wiki/De_Materia_Medica/Book_0 De Materia Medica/Book 0]
 +
* [http://www-d.gluetext.com/content/d/Dioscorides_Vienna_Dioscorides/Dioscorides_Vienna_Dioscorides.html Gluetext]
 +
* [http://www.gogetpapers.com/Lectures/Vienna_Dioscurides Lectures notes]
 +
* [http://www.ibidispress.scriptmania.com/box_widget.html Dioscorides ''Material Medica'', På engelsk]
 +
* [http://www.archive.org/search.php?query=creator%3A%28dioscorides%29 Dioscorides ''De Material Medica'' På latin]
 +
* [http://digitale.bnnonline.it/index.php?it/113/dioscurides-neapolitanus in Italian, Latin). Biblioteca Nazionale di Napoli]
 +
* [http://books.google.co.uk/books?id=d0o8AAAAcAAJ&dq=orpiment&source=gbs_navlinks_s ''Les VI livres de Ped. Diosc. de la materie medicinale'', Lyon (1559), Fransk utgave]
 +
 +
 
*[http://www.bium.univ-paris5.fr/histmed/medica/dioscoride.htm Dioscoride : digitized editions]
 
*[http://www.bium.univ-paris5.fr/histmed/medica/dioscoride.htm Dioscoride : digitized editions]
  
 
[[Kategori:Personer]]
 
[[Kategori:Personer]]

Revisjonen fra 10. nov. 2011 kl. 14:19

Fil:Dioscorides.jpg
Pedanius Dioscorides

Pedanius Dioscorides født ca. 20 død ca. 90 var en antikk gresk lege farmakolog og botanier som praktiserte i Roma under keiser Nero. Han var feltkirurg i den Romerske hær og hadde derfor mulighet til å reise for å lete etter legeplanter i Romerriket og i Hellas.

De Materia Medica

Arabic Book of Simple Drugs from Dioscorides’ Materia Medica. Cumin & dill. c. 1334 By Kathleen Cohen in London's British Museum.

Dioskorides er berømt for sitt fem bind verk De Materia Medica som var en forløper til alle moderne farmakopeer, og som er et av de mest innflytelsesrike verk om planter i historien. Det var i bruk helt opp på 1600-tallet. Bøkene var i bruk hele tiden og ble ikke gjenoppdaget i renessansen slik tilfellet er med en rekke andre verk.

En rekke manuskript har overlevet. Det mest kjente er Der Wiener Dioscurides (512/513).

Det er vanskelig å avgjøre hvor mye av verket som er Dioskorides' egne observasjoner fordi mange bøker fra antikken med liknende innhold trolig er gått tapt, men under 1/4 av artene hans gjenfinnes hos Hippokrates fra Kos. Verket omtaler ikke bare planter, men har også legemidler av animalsk og mineralsk opprinnelse.

De Materia Medica ble ofte kopiert i manuskript gjennom århundrene. ofte med kommentarer om Dioskorides arbeid og med mindre tilføyelser fra arabiske og indiske kilder. Der var en utvikling i plantemedisin i de arabiske tilføyelsene.

De Materia Medica er viktig ikke bare fordi den forteller om plantevitenskap, men også fordi den gir oss kunnskaper om hvilke planter som ble brukt av grekere, romere og andre kulturer i antikken. Verket inneholder også en del plantenavn som ellers kunne ha gått tapt.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Dioscorides.