Forskjell mellom versjoner av «Dioscorides»

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Linje 1: Linje 1:
 
[[Image:dioscorides.jpg|thumb|right|Pedanius Dioscorides]]
 
[[Image:dioscorides.jpg|thumb|right|Pedanius Dioscorides]]
 +
'''Pedanius Dioscorides''' født 40 død 90 var en antikk gresk lege farmakolog og botanier som praktiserte i Roma under keiser Nero.  Han var feltkirurg i den Romerske hær og hadde derfor mulighet til å reise for å lete etter legeplanter i Romerriket og i Hellas.
  
'''Pedanius Dioscorides''' født 40 død 90 var en antikk gresk lege farmakolog og botanier som praktiserte i Roma under keiser Nero.  Han var feltkirurg i den Romerske hære og hadde derfor mulighet til å reise for å lete etter legeplanter i Romerriket og i Hellas.
+
==De Materia Medica==
 
+
[[Image:Arabic herbal medicine guidebook.jpeg|thumb|right|250px|Arabic Book of Simple Drugs from Dioscorides’ ''Materia Medica''. Cumin & dill. c. 1334 By Kathleen Cohen in London's [[British Museum]].]]
Dioscorides er berømt for sitt fem binds verk ''De Materia Medica'' som var en forløper til alle moderne [[farmakopé]]er, og som er et avde mest inflytelsesrike verk om planter i historien. Det var i bruk helt opp på 1600-tallet. Bøkene var i bruk hele tiden og ble ikke gjenoppdaget i renessanen slik tilfellet er med en rekke andre verk.  
+
Dioskorides er berømt for sitt fem bind verk ''De Materia Medica'' som var en forløper til alle moderne farmakopeer, og som er et av de mest innflytelsesrike verk om planter i historien. Det var i bruk helt opp på 1600-tallet. Bøkene var i bruk hele tiden og ble ikke gjenoppdaget i renessansen slik tilfellet er med en rekke andre verk.  
  
 
En rekke manuskript har overlevet. Det mest kjente er ''[[Der Wiener Dioscurides]]'' (512/513).  
 
En rekke manuskript har overlevet. Det mest kjente er ''[[Der Wiener Dioscurides]]'' (512/513).  
<!-- in Anazarbus, [[Cilicia]]
 
The ''Materia Medica'' was often reproduced in manuscript form through the centuries, often with commentary on Dioscorides' work and with minor additions from [[Arabic language|Arabic]] and [[India|Indian]] sources, though there were some advancements in herbal science among the Arabic additions.
 
 
The ''Materia Medica'' is important not just for the history of herbal science, it also gives us a knowledge of the herbs and remedies used by the Greeks, Romans, and other cultures of antiquity. The work also records the [[Dacian]] and [[Thracian]] names for some plants, which otherwise would have been lost.-->
 
  
[[Image:Arabic herbal medicine guidebook.jpeg|thumb|right|250px|Arabic Book of Simple Drugs from Dioscorides’ ''Materia Medica''. Cumin & dill. c. 1334 By Kathleen Cohen in London's [[British Museum]].]]
+
Det er vanskelig å avgjøre hvor mye av verket som er Dioskorides' egne observasjoner fordi mange bøker fra antikken med liknende innhold trolig er gått tapt, men under 1/4 av artene hans gjenfinnes hos [[Hippokrates]] fra Kos. Verket omtaler ikke bare planter, men har også legemidler av animalsk og mineralsk opprinnelse.
  
 +
''De Materia Medica'' ble ofte kopiert i manuskript gjennom århundrene. ofte med kommentarer om Dioskorides arbeid og med mindre tilføyelser fra arabiske og indiske kilder. Der var en utvikling i plantemedisin i de arabiske tilføyelsene.
  
 +
''De Materia Medica'' er viktig ikke bare fordi den forteller om plantevitenskap, men også fordi den gir oss kunnskaper om hvilke planter som ble brukt av grekere, romere og andre kulturer i antikken. Verket inneholder også en del plantenavn som ellers kunne ha gått tapt.
  
 
==Eksterne lenker==
 
==Eksterne lenker==

Revisjonen fra 9. apr. 2009 kl. 23:05

Fil:Dioscorides.jpg
Pedanius Dioscorides

Pedanius Dioscorides født 40 død 90 var en antikk gresk lege farmakolog og botanier som praktiserte i Roma under keiser Nero. Han var feltkirurg i den Romerske hær og hadde derfor mulighet til å reise for å lete etter legeplanter i Romerriket og i Hellas.

De Materia Medica

Arabic Book of Simple Drugs from Dioscorides’ Materia Medica. Cumin & dill. c. 1334 By Kathleen Cohen in London's British Museum.

Dioskorides er berømt for sitt fem bind verk De Materia Medica som var en forløper til alle moderne farmakopeer, og som er et av de mest innflytelsesrike verk om planter i historien. Det var i bruk helt opp på 1600-tallet. Bøkene var i bruk hele tiden og ble ikke gjenoppdaget i renessansen slik tilfellet er med en rekke andre verk.

En rekke manuskript har overlevet. Det mest kjente er Der Wiener Dioscurides (512/513).

Det er vanskelig å avgjøre hvor mye av verket som er Dioskorides' egne observasjoner fordi mange bøker fra antikken med liknende innhold trolig er gått tapt, men under 1/4 av artene hans gjenfinnes hos Hippokrates fra Kos. Verket omtaler ikke bare planter, men har også legemidler av animalsk og mineralsk opprinnelse.

De Materia Medica ble ofte kopiert i manuskript gjennom århundrene. ofte med kommentarer om Dioskorides arbeid og med mindre tilføyelser fra arabiske og indiske kilder. Der var en utvikling i plantemedisin i de arabiske tilføyelsene.

De Materia Medica er viktig ikke bare fordi den forteller om plantevitenskap, men også fordi den gir oss kunnskaper om hvilke planter som ble brukt av grekere, romere og andre kulturer i antikken. Verket inneholder også en del plantenavn som ellers kunne ha gått tapt.

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Dioscorides.