Margrethe av Antiokia

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Margrethe av Antiokia
Stmargrethe.johannes.jpg
Margrethe til høyre sammen med Johannes
Dåpsnavn:  Margareta
Antiokia
Død: halshugget 305 Antiokia
Helligkåret:  Kort tid etter sin død
Anerkjent av:  Den katolske kirke
Festdag:  20. juli (vest), 17. juli (øst)
Se også:  Ekstern biografi
Vernehelgen:  graviditet, fødsel, død, nyre, flyktning, bønder
I kunsten:  med kam, bok, drage.


Altertavle Grip

Margrethe av Antiokia, St. Margrethe eller Den hellige Margrethe av Antiokia (-305) er en av De fjorten nødhjelpere. Det finnes ingen historiske bevis for at hun har levd. men hun skal ha lidd matyrdøden under keiser Diokletian.

Liv

Margrethe skal ha blitt født i Antiokia i Syria, i dag i Antakya i Tyrkia, død samme sted 305 er en helgen. Hun er også kjent som Margareta av Antiokia og var jomfru og martyr. Hun mistet tidlig sin mor. Faren var hedningepresten Aedesius som så med liten velvilje på en kristentro hun, uten hans vitende, hadde opparbeidet seg hos en fostermor. Hun avviste bryllupsforslaget fra Olybrius og ble på grunn av dette torturert (fakkel og kam). Flere mirakler er omtalt som å bli slukt av satan i drage-skikkelse før hun til slutt ble halshogget.

En kirke ble bygget over hennes grav, og hun nevnes først av Rabanus Maurus rundt år 800. Korsfarerne bragte hennes navn vestover, og relikviene ble flyttet rundt i Italia i 908 og 1145. Hun er også nevnt i Den gyldne legende.

Feiring av helgenen

Hun feires av Den katolske kirke, og er en av De fjorten nødhjelpere. Hun er en av de som viste seg for Jeanne d'Arc i hennes visjoner. I Den anglikanske kirke feires hun den 20. juli; i England ble hennes kult formelt avskaffet i 1969, men er fremdeles latent intakt og over 250 kirker er viet henne. I Norge er blant annet Alstahaug kirke viet St. Margareta, og hun er også opphavet til den kirkelige minnedagen Marit Vassause. I Torpo stavkirke finnes en baldakin med fremstillinger fra hennes liv.

Den ortodokse kirke kaller henne Marina og feirer 17. juli. Hun er også assosiert med St. Pelagia som er lingvistisk det samme som Marina, og skal ha vært kalt Margarito. En ikke-verifisert legende har henne som en transformasjon av den klassiske Afrodite.

Legenden


Se også

Eksterne lenker

Commons

Commons har multimedia
for Margrethe av Antiokia.