Cosmica

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk
Cosmica 003.jpg
Cosmica 002.jpg

Cosmica er en hudpleieserie som har lange tradisjoner i norske apotek. Apotekerne begynte å lage egne kremer av rene og hudvennlige råvarer som de deretter solgte i apotekene. Helt til 2000 laget enkelte apotek Cosmica på laboratoriet. Serien ble også laget på NAF-laboratoriene. I 2003 kjøpte ACO Hud varemerkene Cosmica, Cosmea og Cliniderm. Perrigo et verdensomspennende egenpleieselskap som tilbyr rimelige helseprodukter av høy kvalitet har nå overtatt.

Historie

Cosmica var NAF-preparater til kosmetisk eller teknisk bruk. I formelsamlingen fra 1952 finnes oppskrifter på Cosmica dagkrem, etterbarberingsvann, Hud og ansiktsvann, hvit og rød leppepomade, nattkrem, rensekrem, rosekoldkrem og sitronkoldkrem, solbadkrem, solbadolje, hvit og klar, sportskrem og talkumpudder.

Mange av preparatene var også tatt med i Norges Apotekerforenings formelsamling 1964.

Opprinnelig bruket en standard flasker, tuber og krukker med etiketter for det enkelte produkt. Senere ble det laget serier med emballasje for Cosmica. De ble markedsført slik: Universitetsutdannede fagfolk følger produktet fra råstoffene kjøpes inn til Cosmica-tuben eller -flasken ligger i forbrukernes veske. Emballasjen skulle utstråle trygghet og renhet. Det klassiske apoteksymbolet, krukken med giftslangen, sto markant på flaskefasaden i en stilisert og kantete utgave. På 80-tallet forsvant apoteksymbolet fra fronten.

Oppskrift hud og ansiktsvann NAF 1952

Aqua cosmetica
  • Parfyme Floryne - 1,5
  • Spiritus fortis - 347
  • Glycerolum. - 40
  • Aqua destillata. - 610
  • Tinctura croci. - 1,5

La blandingen stå i 3-4 døgn og filtrer den

Oppskrifter og signaturer fra NAF 64

Produktene i nyere tid

Cosmica 004.jpg
Sitat Den viktigste ingrediensen i et produkt er kunnskap, og med 80 års erfaring kan vi garantere kundene nøye formulerte produkter med fokus på effekt – hver eneste ingrediens har et bestemt formål. Forskningen og produktutviklingen skjer i Kista utenfor Stockholm. Under utviklingen evalueres ingrediensene med tanke på funksjon, effekt og sikkerhet for mennesker – men også for miljøet. For oss betyr kvalitativ hudpleie at vi bruker noen få rene og nøye utvalgte råvarer med tydelig funksjon og ingen unødvendige tilsetninger. Alle produkter er kvalitetssikret gjennom grundige studier og sikkerhetsdokumenteringer. Alle produktene til Cosmica er utviklet for å passe til det nordiske klimaet og alle hudtyper og aldre – for oss er det viktig å inkludere også den sensitive huden. Sitat
Cosmica

Eksterne lenker