Apotektekniker

Farmasihistorie fagwiki
Hopp til: navigasjon, søk

Apotektekniker eller Farmasitekniker er en person utdannet i den videregående skolen. Utdanningen gir yrkeskompetanse og tar tre år. Yrkeskompetansen fører til autorisasjon som helsepersonell i henhold til helsepersonelloven.

Utdanningen gir ikke ekspedisjonsrett for legemidler, men apotekteknikere har andre viktige oppgaver i apoteket.

Historie

Utdanningen begynte på 1950-tallet da det ble nedsatt en komité med 3 medlemmer for å utrede yrkesopplæringen for apotekteknikere. Resultatet av arbeidet ble et brevkurs som ble revidert og utvidet i 1970 i samarbeid med Norsk Korrespndanseskole.

Den første undervisning på en skole ble satt igang høsten 1964 ved Oslo elementærtekniske skole. Det ble innredet et eget apoteklokale ved skolen som var tegnet av Norges Apotekerforenings inventaravdeling.

Den teoretiske undervisningen varte ett år, og så gjennomgikk elevene ett års praktisk opplæring i apotek.

Høsten 1966 fikk de som var ansatt i apotek tilbud om et to-årig deltidsskoletilbud.

Apotekteknikerlinjer ble startet ved Tromsø yrkesskole i 1969, og etterhvert fikk Bergen (Åsane), Gjøvik, Halden, Stavanger og Tromdheim apotektekinkerlinjer.

I 1974 ved Lov om videregående opplæring ble det vedtatt av Stortinget at utdanningen skulle bli en del av den videregående skolen, og dette ble satt i kraft i 1976. Utdanningen ble først plasserti gruppen håndverks- og industrifag, men ble senere flyttet til sosial- og helsefag. Utdanningen har grunnkurs og to videregående kurs.

Se også

Kurs apotektekniker

Litteratur

Klevstrand, Rolf: «Farmasøytisk utdannelse i Norge» i Apotekfarmasi gjennom 100år Oslo 1981 ISBN 82-990739-0-1

Eksterne lenker