Apotekkjede

Farmasihistorie fagwiki
Revisjon per 11. apr. 2021 kl. 16:32 av Nina (diskusjon | bidrag)
(diff) ←Forrige versjon | se nåværende versjon (diff) | Neste versjon→ (diff)
Hopp til: navigasjon, søk

Apotekkjede referer til de tre store kjedene i det norske apotekmarkedet, henholdsvis Apotek1, Vitusapotek og Boots apotek.

Det er tre store aktører som dominerer apotekmarkedet. Det er apotekkjedene Apotek 1, Boots apotek og Norsk Medisinaldepot som eier Vitusapotek og har utviklet kjedekonseptet Ditt Apotek. Alle de tre store apotekkjedene i Norge har utenlandske eiere.

I tillegg til de største kjedene er det flere frittstående apotek i Norge. Bare sykehusapotekene er offentlig eid.

I 2001 kom ny apoteklov. Over natten gikk apotekene fra å være eid av farmasøyter til å kunne bli eid av nesten hvem som helst. Der man før måtte søke om bevilling for å åpne et nytt apotek, ble det fritt fram å etablere flere. På kort tid var apotekene eid av kjeder som igjen er kontrollert av internasjonal legemiddelindustri.

Kjedene som raskt dukket opp, ble et nytt nivå og et mellomledd mellom apotekene og myndighetene.

Et mål med den nye loven var å spare penger. Fra 1980-tallet økte statens utgifter til legemidler år for år. Prisene og forbruket økte. Tanken var at fri konkurranse skulle føre til billigere legemidler. Oppmerksomheten ble flyttet fra gode legemidler til billige. Men om loven har ført til at staten sparer penger, er umulig å si.

Dagens landskap i apotekbransjen ble skapt i 2001, da den nye apotekloven tredde i kraft. Før dette var apotekene i landet sterkt regulerte. Det var bare i overkant av 350 apotek i Norge, og det var staten som bestemte hvor de skulle ligge.

Apotekene kunne være stengt på lørdager, åpningstidene var korte og ventetiden kunne være lang. Den nye apotekloven liberaliserte bransjen og markedet kunne bestemme. Hvem som helst kunne åpne apotek, hvor som helst så lenge de hadde konsesjon.

– Før var det meste over disk, men nå er det store butikklokaler hvor du kan kjøpe helse-, hygiene-, hudpleie- og kostholdsprodukter. Som følge av dette har omsetningen gått opp og det har blitt flere apotek og lengre åpningstider

Sitat Apotek 1 er Norges ledende apotekkjede. Kjernen for vår virksomhet er kompetanse og kvalitet. Vår ambisjon er å leve opp til vårt slagord ”Vår kunnskap – din trygghet”, i alle våre kundemøter. Apotek 1 sine kunnskapsrike medarbeidere skal gjennom sin rådgivning og oppfølging skape bedre helse og økt velvære for våre kunder. Sitat
Apotek 1
Sitat Boots har over 160 års erfaring fra apotekdrift og produktutvikling, og er i dag et av verdens best kjente merkenavn. I samarbeid med forskere og spesialister innen helse og hudpleie, utvikler og produserer Boots flere av Storbritannias bestselgende merkevarer for eksempel No7, Botanics og Soltan. Disse er tilgjengelige gjenom Boots apotek i Norge. Vi åpnet vårt første apotek i Norge i 2008. Sitat
Boots
Sitat Vitusapotek er en landsdekkende apotekkjede med medarbeidere som liker å bruke sine faglige kunnskaper. Å yte den nødvendige hjelpen, enten det er å bidra til å lege sykdom, forebygge helseproblemer eller øke det personlige velværet byr på varierte og spennende utfordringer både faglig og menneskelig.

Vår oppgave er å dele av vår kunnskap og bevise at vårt kundeløfte – vi vet – ikke bare er fine ord, men et reelt løfte til deg som er kunde.

Sitat
Vitusapotek


Eksterne lenker