Østfold museene

Farmasihistorie fagwiki
Revisjon per 24. mai 2019 kl. 13:15 av Nina (diskusjon | bidrag)
Hopp til: navigasjon, søk

Apotekmuseet på Fredrikssten festning i Halden har vært I den gamle kommandantbolig der det ble satt opp officinet fra det gamle Ørnen apotek, fra 1870. I 1994 ble det innledet en samarbeid med Halden Minders Museum om apotekmuseet. Om dette fortsatt finnes er ikke klarlagt.

Om bygningen

Den gamle kommandantbolig på Fredriksten festning i Halden var opprinnelig fra 1754. Over inngangsdøren er en bue med Fredrik Vs monogram og årstallet 1754.

Hele bygget brant ned under bybrannen i 1826, da sto bare grunnmuren igjen. Huset ble ikke brukt som kommandantbolig etter det, selv om de satte opp et nytt hus allerede i 1832 ved Balthazar Nicolai Garben.

Etter brannen har Den gamle kommandant fungert som kapteinvaktmesterbolig, rustkammer, apotekmuseum, kontor og øvingslokaler for Forsvarets Distriktskorps, og oppbevaringslokaler for våpen. Etter at bygningen en tid var i bruk av Divisjonsmusikken, ble 1. etasje restaurert som utstillingslokaler i 2005, mens 2. etasje fortsatt står ubenyttet. Kaféen ble åpnet i 2013.

Gjenstander

Hovedinventaret var fra apoteket Ørnen som var i bruk til 1963. Det finnes også inventar og gjenstander fra Svaneapoteket og Tistedal apotek.

Litteratur

Eksterne lenker